ПопуларноХрана и Здравје

Ова е најздравиот зеленчук, потврдува истражувањето

Некои намирници имаат неверојатни здравствени придобивки, а притоа се лесно достапни и едноставни за подготовка

Иако можеби не се првиот избор за секого кога станува збор за вкусот, со правилна техника на готвење овие намирници можат да станат многу повкусни и да ги истакнат своите нутритивни вредности. Освен што обезбедуваат важни влакна и минерали, тие играат клучна улога во поддршката на имунитетот и општото здравје.

Брокулата – „нутритивна сила“ со бројни здравствени придобивки

Една од таквите намирници е брокулата, која научниците често ја нарекуваат „нутритивна сила“ поради нејзиниот богат состав.

„Брокулата е одличен извор на витамини C, K и A, како и важни минерали како калциум, калиум и железо“, се наведува во научен преглед на нејзините својства, пренесува Vogue.

Покрај тоа, таа е богата со антиоксиданси, вклучувајќи витамини C и E, како и флавоноиди, кои помагаат во заштитата на клетките и намалувањето на воспаленијата.

Брокулата придонесува за здравјето на срцето, варењето и има антивоспалителни својства

Бројни студии покажуваат дека брокулата може да го поддржи здравјето на срцето, да ја подобри дигестијата и да има антивоспалителни, антиоксидативни и антиканцерогени својства.

„Овој зеленчук е богат со биоактивни соединенија кои го поддржуваат целокупното здравје и го намалуваат ризикот од хронични болести“, се наведува во истата научна анализа.

Исто така, витаминот C во брокулата ја поттикнува синтезата на колаген, додека влакната помагаат во регулирањето на варењето и одржувањето на рамнотежата на цревната флора.

И покрај сите придобивки, брокулата треба да се консумира умерено

Препорачаниот внес е од 40 до 160 грама, зависно од тоа дали е сурова или варена, два до три пати неделно, со цел да се избегнат можните несакани ефекти поврзани со прекумерен внес на влакна или соединенија што можат да влијаат на функцијата на тироидната жлезда.

Најдобро е да се подготви со лесно варење на пареа или да се запржи со маслиново масло, лук и лимон, а одлично се комбинира со мешунки, житарки или месо за балансиран оброк.