Ова се петте најнездрави намирници за појадок
Појадокот често се смета за најважен оброк во денот, но многумина од нас или го прескокнуваат овој оброк или избираат опции кои не се најдобри за нашето здравје.
Според американскиот гастроентеролог, д-р Саураб Сети, изборот на храна за појадок може значително да влијае на нашата исхрана и долгорочно здравје.
На TikTok, каде што го следат преку 476.000 корисници, д-р Сети сподели листа на пет најнездрави намирници за појадок што тој лично никогаш не би ги конзумирал.
1. Сланина
На врвот на листата е сланината, која д-р Сети ја нарекува една од најлошите опции за појадок.
„Сланината е високо преработена и полна со нездрави масти и нитрати, кои се поврзани со различни видови на рак, вклучувајќи го и желудникот и ракот на дебелото црево“, објаснува тој.

Во 2015 година, Светската здравствена организација (СЗО) го класифицираше преработеното месо како канцерогено за луѓето поради силни докази дека консумирањето преработено месо предизвикува рак на дебелото црево. Дополнително, готвењето сланина на високи температури, како што е пржењето, создава штетни хемикалии кои покажале потенцијал да предизвикаат рак.
2. Житарки
Иако за многумина изгледаат како здрав избор, многу житарки содржат големи количини шеќер и вештачки адитиви.
Во октомври 2024 година, повеќе од илјада љубители на житарки и здравствени активисти протестираа пред седиштето на Келог во Мичиген, барајќи отстранување на штетните адитиви од производи како Froot Loops и Apple Jacks. Меѓу контроверзните состојки се вештачките бои како црвената 40 и жолтата 6 и конзервансот БХТ, кои се сметаат за штетни за здравјето. Ако избирате житарки, одлучете се за опции без додаден шеќер и вештачки адитиви.

3. Гранола
Гранолата често се истакнува како здрава опција, но д-р Сети предупредува дека може да содржи големи количини на шеќер и нездрави масти. Диететичарката Кортни Смит се согласува со овој став и предупредува дека гранолата се смета за здрава иако содржи штетни состојки.
„Гранола често содржи многу додаден шеќер за да создаде карактеристични грутки“, истакнува тој. Наместо чинија гранола, таа препорачува да ја користите како прелив за овошје или јогурт.

4. Палачинки
Палачинките се популарен појадок, но стандардните верзии на бело брашно не се најдобри за вашето здравје. Д-р Сети препорачува да ги консумирате во умерени количини или да ги замените со поздрави опции, како што се палачинки од интегрално брашно или бадемово брашно, кои имаат повеќе протеини и влакна и не предизвикуваат скокови на шеќерот во крвта.

5. Крофни
Крофните очекувано завршија на листата на најнездрави намирници за појадок.
„Крофните треба да се избегнуваат наутро бидејќи предизвикуваат големи скокови на шеќерот во крвта“, предупредува д-р Сети.
Крофните се ултра-обработена храна (UPF), вид на храна која е поврзана со зголемен ризик од рак, метаболички болести и други здравствени проблеми. Според истражувањето објавено во списанието BMJ, изложеноста на ултра-обработена храна е поврзана со 32 негативни здравствени исходи, вклучувајќи срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и безалкохолни масни заболувања на црниот дроб, пренесува Индекс.
