Ова се јасни показатели дека кисела зелка се расипала: Ако го видите ова во буре, фрлете го без размислување
Кисела зелка лесно може да се нарече задолжително за секое балканско домаќинство во текот на зимата, а многумина од нас се прашуваат како да препознаат дали зелката се расипала во тој процес.
Постојат неколку индикатори врз основа на кои можете да го одредите ова: промена на бојата и текстурата, како и појава на исклучително непријатен мирис. Ако на површината на течноста во бурето се појави ѓубриња од зелена или уште полошо црна боја, ова може да биде првиот знак дека нешто не е во ред и дека се појавиле габи во процесот на ферментација. Главната причина за тоа е неправилно складирање, но и грешка во чекорите на подготовка.

Избор и подготовка на зелка
Најдобрите глави за киселење се рамните глави кои имаат густо спакувани листови. Пред да ги ставите во бурето, многу е важно секоја глава добро да ја измиете со вода и сол. Исто така, исклучително е важно бурето да биде кристално чисто, а иако повеќето луѓе прибегнуваат кон пластика, најдобро би било да користите дрвено буре.
Исто така, бурето мора да биде добро затворено за да се спречи акумулација на прашина и да се спречи влегување на инсекти и муви. Идеалната температура за складирање е 10 степени.

Сортите на зелка кои најбрзо ферментираат се оние со тенки листови, светло зелена боја бидејќи таквите грла имаат повисоко ниво на природен шеќер, што доведува до побрза ферментација.
Ако сте избрале добри глави, сте ги посолиле правилно и ги следеле сите претходни чекори – мала е веројатноста да дојде до расипување.