Храна и Здравје

Овој појадок е прогласен за најздрав на светот и ќе ве чини помалку од 200 денари

Овесот е едно од најздравите житарки во светот. Иако денес го консумираме доволно, нашите предци го јаделе редовно.

Овесната каша каква што ја знаеме денес не е ни блиску до она што треба да го јадеме. Преработената овесна каша не е здрава. Најздраво е да купите овес во жито, да го сомелете и да направите каша од оваа житарка со опционални адитиви.

Вистинската домашна овесна каша е неверојатно хранлива. Може да помогне при губење на тежината, да го врати здравиот холестерол, да понуди широк спектар на влакна и многу повеќе, пренесува “Citymagazine”.

Еве уште пет очигледни причини зошто е добра идеја да го започнете денот со овој појадок секое утро:

Ја подобрува функцијата на цревата

Влакната во овесот помагаат во чистењето на цревата и промовираат здраво варење. Тие, исто така, помагаат да се подобри целокупното здравје на дигестивниот систем со тоа што се обезбедува храната да стигне до местото каде што треба да оди во вистинско време.

Го подобрува здравјето на срцето

Истражувањата ги покажуваат придобивките од овесната каша за здраво срце и намален ризик од срцеви заболувања како што е коронарна срцева болест. Антиоксидансите и здравите влакна во овесот го прават одличен избор за појадок за оние кои треба да го намалат лошиот холестерол.

Го намалува ризикот од рак на дебелото црево

Студијата на 2 милиони Европејци покажа дека високото ниво на диетални влакна може да спречи рак на дебелото црево. За да ја избегнете оваа непријатна болест, јадете што повеќе овесна каша.

Го намалува крвниот притисок

Една студија покажа дека редовното консумирање на овесна каша за појадок може да има ист ефект како и земањето лекови за висок крвен притисок. Овесната каша е само помош за намалување на крвниот притисок и не треба да ги замени лековите.

Го регулира нивото на шеќер во крвта

Примарните растворливи влакна во овесот, познат како бета глукан, делумно се раствораат во вода при голтање и формираат густа супстанца во желудникот што има моќни здравствени придобивки. Една од главните придобивки на ова влакно е неговата способност да помогне во намалување на нивото на шеќер во крвта и намалување на отпорноста на инсулин кај пациенти со дијабетес тип 2.