Посна торта од банана: Кремаста и вкусна
Посна торта со банани е совршена торта за време на постот.
Посниот колач со банана е кремаст и вкусен и многу лесен за правење. Ова е рецептот:
Состојки:
400 гр посни бисквити (по можност обични пити бисквити)
4 зрели банани
1 литар растително млеко (соја, овес или бадем)
4-5 лажици шеќер
4 лажички какао во прав (по избор)
2 лажички ванилин шеќер
3 лажички брашно (по можност универзално или интегрално)
1 лажичка инстант квасец (ако сакате тестото да биде малку пенесто)
100 гр мелени ореви или бадеми (по избор)
Подготовка:
Подготовка на кората: Посниот бисквит ставете го во поголем сад и полека прелијте го со малку растително млеко, внимавајќи да се впие, но не премногу за да не се распадне. Потоа распоредете го на дното на калапот (најдобро е да користите калап со прстен, но може да се користи и обичен плех).
Подготовка на крем:
Во тенџере загрејте растително млеко со шеќер и ванилин шеќер.
Во посебен сад измешајте ги брашното и какаото во прав, па додадете малку млеко за да добиете мазна смеса.
Тргнете го млекото од огнот и постепено сипете ја смесата со брашното со постојано мешање за да избегнете грутчиња.
Вратете ја тавата на тивок оган и варете додека кремот не се згусне со постојано мешање.
Додавање банани:
Излупете ги бананите и исечете ги на кругчиња.
Во изладениот крем додадете мелени ореви (доколку користите) и убаво измешајте.
Составување на тортата:
Кремот рамномерно намачкајте го на изладениот слој од бисквит, па ставете ги прстените од банана.
Повторете ги овие слоеви додека не ги потрошите сите состојки, завршувајќи со слој крем.
Ладење: Ставете ја тортата во фрижидер да се олади неколку часа (најдобро е преку ноќ).