Рецепт за најубавата домашна погача без јајца и квасец: Брзо и лесно се подготвува, а мирисот ве враќа во детството
Оваа топка се прави без квасец или јајца, па не се чека тестото да нарасне, а резултатот е мека внатрешност и крцкава кора која ќе ги воодушеви сите. Подготовката е брза и лесна, идеална за моменти кога ви треба вкусен леб без многу труд.
Состојки:
700 гр брашно
400 мл вода
200 мл јогурт
1 лажица прашок за пециво
прстофат сол
растително или маслиново масло
Подготовка:
Во сад истурете ги брашното и прашокот за печиво, а кога ќе ги измешате додадете вода, јогурт и малку сол и сето заедно измешајте додека не добиете хомогена тестена маса.
Со масло премачкајте ја тавата или плехот во кој ќе ја печете кората (може да користите и маст).
Не е потребно да се чека тестото да нарасне или дополнително да се замесува на брашното, туку само со рацете направете форма на колач и ставете го на плех подмачкан со масло.
Ставете ја во загреана рерна на 220 степени и оставете ја да се пече со навремена проверка.
Кога чепкалката е златно-кафеава, а на чепкалката не останува ништо кога ќе ја пикнете на средина, тоа е знак дека е готова.
По желба одозгора можете да намачкате со путер додека е топол. Уживајте!