РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: За послатка недела, направете ја оваа чоколадна бомба
Ова чоколадно уживање сигурно ќе ги воодушеви сите што ќе го пробаат!
Оваа богата чоколадна бомба се состои од сочен бисквит, чоколаден крем и миризлив прелив со чоколаден ликер и кајсии. Тоа е идеално уживање за специјални прилики или кога сакате да ги импресионирате вашите гости. За време на печењето, пандишпанот се сече на три кори, а секој слој се натопува со ароматичен прелив, а меѓу нив се става богат чоколаден крем со нутела и слатка павлака. По ваш избор, колачот можете да го завршите со ганаш или шлаг.
Состојки:
Бисквит:
5 јајца
200 гр шеќер
1 ванилин шеќер
1 dl млеко
1 dl масло
250 гр брашно
1 прашок за пециво
2 лажици какао
Крем:
1 литар млеко
1 ванилин шеќер
4 чоколадни пудинзи
12 лажици шеќер
100 гр чоколадо за готвење
2 dl слатка павлака
3 лажици Нутела или друг чоколаден намаз
Прелив за пандишпан:
0,5 dl вода
200 гр мармалад од кајсии
1 dl чоколаден ликер
Подготовка:
Во поголем сад изматете со миксер 5 јајца со 200 гр шеќер и 1 ванилин шеќер. Мешајте додека смесата не стане лесна, густа и пенеста. Намалете ја брзината на миксерот и полека додадете 1 dl млеко и 1 dl масло. Во посебен сад просејте 250 гр брашно, 1 прашок за пециво и 2 лажици какао. Во смесата постепено додавајте ги сувите состојки. Нежно измешајте со шпатула или со мала брзина на миксер Калапот за торта со дијаметар од 26 см намачкајте го со путер или обложете го со хартија за печење, за да не се залепи бисквитот. Истурете ја смесата во подготвениот калап и ставете ја во загреана рерна на 180°C. Печете околу 20 минути. Кога бисквитот е готов, исечете го на три дела. Загрејте го мармаладот со вода додека не се растопи мармаладот, па додадете го чоколадниот ликерот. Со овој прелив натопете ја секоја кора од бисквити.
Сварете го пудингот со млеко, шеќер и ванилин шеќер. Во топлиот пудинг додадете го чоколадото за готвење и мешајте додека не се растопи. Изладете го кремот, а потоа додадете го шлагот и Нутела. Првата кора за бисквити премачкајте ја со крем, ставете ја втората кора, повторно премачкајте со крем и завршете со последната кора. Одозгора можете да ставите ганаш или шлаг.