Храна и Здравје

Сите го сакаат ова овошје, но тоа е најопасно: и најмала количина може да биде штетна

Според PAN Europe (Pesticide Action Network), голем процент од овошјето на европскиот пазар содржи остатоци од пестициди

Овошјето е составен дел од здравата исхрана и често го конзумираме без многу размислување, верувајќи дека ни носи само придобивки.

Но, најновото истражување покажува дека она што го сметаме за здрав избор може да крие сериозни ризици.

Пестициди, хемикалии кои се користат за заштита на посевите од штетници, се пронајдени во значителни количини во многу овошја што ги јадеме секој ден. Загрижува фактот дека некои од овие пестициди се исклучително опасни по здравјето, а нивното присуство не е секогаш видливо дури и по темелно миење.

Според податоците на PAN Europe (Pesticide Action Network), голем процент од овошјето на европскиот пазар содржи остатоци од пестициди кои можат негативно да се одразат на човечкото тело.

Имено, дури 49% од крушите, 44% од грозјето, 34% од јаболката, 29% од сливите и 25% од малините биле третирани со штетни хемикалии. Особено проблематични се крушите од Португалија, Белгија и Холандија, а најзагадени се јаболката од Холандија, Грција и Португалија.

Полн со пестициди

Експертите предупредуваат дека и малите количини од овие пестициди можат да му наштетат на здравјето, а дополнителен проблем е нивната способност да навлезат во внатрешноста на плодот. Ник Мол од PAN Europe објаснува дека многу современи пестициди не само што се задржуваат на површината на плодот, туку се апсорбираат и се дистрибуираат во самата фабрика, што значи дека класичното миење не може целосно да ги отстрани.

Овие податоци покренуваат сериозни прашања за безбедноста на храната и потребата од построги регулативи кога станува збор за употребата на пестициди во земјоделството. Во меѓувреме, на потрошувачите им се препорачува да се едуцираат, да избираат органски одгледувани плодови кога е можно и да користат дополнителни методи за отстранување на пестициди, како што е натопување во раствор од сода бикарбона.