Торта Банана со чоколадо и ореви: Непобедлива комбинација на вкусови (ВИДЕО)
Сочна и мека, благодарение на зрелите банани и јогуртот, оваа торта добива дополнителна димензија на вкус со крцкави ореви и слатки чоколадни парчиња. А за да биде уште поспецијално, го прекриваме со топол кремаст сос кој му дава неодолива нота на карамела. Идеален е со шолја кафе или чај, без разлика дали за појадок, попладневна пауза или десерт.
Состојки:
За тортата:
2 испасирани банани
175 гр брашно
⅓ лажичка сода бикарбона
1 лажичка прашок за пециво
1 јајце
75 гр путер
125 гр шеќер
60 гр обичен јогурт
1 лажичка екстракт од ванила
1 лажичка цимет во прав
100 гр чоколадни трошки и сечкани ореви
За преливот:
75 гр путер
6 супени лажици кафеав шеќер
180 мл слатка павлака
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 170°C. Обложете го листот за печење (20×20 cm) со хартија за печење. Во сад измешајте ги брашното, сода бикарбоната, прашокот за пециво и циметот.
Во друг сад изматете ги путерот и шеќерот додека смесата не стане полесна. Додадете јајце и ванила, па повторно изматете. Додадете испасирани банани и јогурт и измешајте. Постепено додавајте ги сувите состојки во смесата, нежно мешајте додека не се соединат. На крај додадете ги чоколадните трошки и сечканите ореви, нежно измешајте. Истурете ја смесата во подготвената тава и печете 30-35 минути, додека чепкалка за заби не излезе сува.
Растопете го путерот во тенџере на средна топлина. Додадете кафеав шеќер и мешајте додека не се раствори. Постепено додавајте ја слатката павлака со постојано мешање. Гответе 3-5 минути додека сосот не стане густ и сјаен. Тргнете го од оган и оставете малку да се излади.
Изладениот колач исечете го на коцки и прелијте го со топлиот прелив.