ПопуларноХрана и Здравје

Храна за коски, мозок и коса: Шест намирници кои се вистинска ризница на здравјето

Малите, но силни залаци се преполни со витамини, минерали и здрави масти кои позитивно влијаат на вашиот мозок, срце, кожа и имунитет. Меѓу нив се издвојуваат шест видови кои особено благотворно делуваат на организмот.

Ако сакате да го подобрите вашето здравје и да додадете повеќе хранливи материи во вашата исхрана, јаткастите плодови се одличен избор. Можете да ги грицкате како закуска, да ги додадете во вашите омилени десерти или да ги користите во готвењето. Сепак, шест видови се издвојуваат особено по нивните корисни ефекти врз телото.

Ореви – мали залаци полни со моќ

Оревите, ф’стаците, пеканот, лешниците, бадемите и индиските ореви се богати со витамини и минерали кои позитивно влијаат на здравјето, пишува на популарниот Инстаграм профил@healthy.foods.today. Нивните придобивки се многубројни – од зајакнување на имунолошкиот систем до подобрување на изгледот на кожата и косата.

– Ореви – тие се вистински сојузници за здравјето на мозокот! Тие се богати со омега-3 масни киселини, кои го намалуваат воспалението и ја подобруваат когнитивната функција.

– Ф’стаците – се полни со витамини Б6, Б1 и бакар, а овие хранливи материи се познати по тоа што го поттикнуваат растот на косата и ја подобруваат циркулацијата.

– Пеканот е одличен за зајакнување на имунитетот бидејќи содржи големи количини на витамин Е и цинк.

– Лешници – го штитат срцето благодарение на витаминот Е и бакарот, кои помагаат во одржување на здрави крвни садови.

– Бадеми – содржат антиоксиданси кои помагаат во борбата против стареењето на кожата и одржување на младешки изглед.

– Индискиот орев – богат е со фосфор и витамин К, кои ги зајакнуваат коските и го подобруваат квалитетот на сонот.

Инстаграм воодушевен: „Тие се толку добри!“

Објавата на Инстаграм брзо стана хит и собра повеќе од 1.700 лајкови. Многумина се согласија со наведените придобивки од јаткастите плодови, а коментарите беа полни со ентузијазам. ’Да! Толку се добри!“, напиша еден корисник, додека друг додаде: „Мљац!“.

Бонус совет: Како да ги консумирате?

Освен што може да се јадат сирови, јаткастите плодови одлично се комбинираат со јогурт и гранола, а одлично делуваат и како крцкав додаток на салати и вок јадења. Ако сакате да им го подобрите вкусот, обидете се да ги наздравите кратко и да додадете малку зачин – резултатот ќе ве воодушеви!

И ако барате повеќе здрави алтернативи, не заборавајте за кикиритки, макадамија и бразилски ореви, кои исто така се богати со витамини и минерали.