ПопуларноХрана и Здравје

Шест видови храна што му штетат на здравјето на црниот дроб

Црниот дроб е еден од најважните органи во телото – тој е одговорен за детоксикација, производство на бројни важни ензими и варење на мастите. Но, честопати не размислуваме колку исхраната може да влијае на неговото здравје.

Иако црниот дроб може да се регенерира, долготрајната изложеност на штетни супстанции, особено преку исхраната, може да доведе до воспаление, замастен црн дроб или дури и оштетување. Според различни експерти за исхрана, ова се некои од храните поврзани со ризиците по здравјето на црниот дроб.

Пржена и масна храна

Храната богата со заситени масти, како што се панираното месо, пржените компири и брзата храна, го поттикнуваат акумулирањето на масти во црниот дроб. Редовното консумирање на таква храна го зголемува ризикот од неалкохолно заболување на масни црниот дроб, особено кај луѓе со седентарен начин на живот.

Преработено месо

Колбасите, саламата и сличните производи често содржат големи количини на натриум, заситени масти и адитиви. Според советите на нутриционистите и диететичарите, ваквите состојки можат да стават дополнителен товар на црниот дроб и да го зголемат ризикот од метаболички нарушувања ако се консумираат често.

Шеќери и засладени пијалоци

Прекумерниот внес на шеќер, особено преку газирани пијалоци и готови сокови, е поврзан со акумулација на масти во црниот дроб. Фруктозата од овие производи се преработува исклучиво во црниот дроб, а вишокот може да го поттикне воспалението и развојот на инсулинска резистенција.

Алкохол

Иако умерените количини на алкохол се сметаат за прифатливи од многумина, експертите за исхрана забележуваат дека редовната консумација на алкохол може да доведе до долгорочно оштетување на клетките на црниот дроб. Алкохолот се разградува токму во црниот дроб, кој произведува супстанции што можат да предизвикаат воспаление и фиброза.

Рафинирани јаглехидрати

Храна како што се белиот леб, печивата и тестенините брзо го зголемуваат нивото на шеќер во крвта. Советниците за исхрана истакнуваат дека честото консумирање на вакви јаглехидрати може да придонесе за акумулација на масти во црниот дроб, особено кога не се придружени со соодветна физичка активност.

Индустриски сосови и грицки

Готовите сосови, чипсот и другите преработени грицки често содржат скриени шеќери, транс масти и конзерванси што ставаат дополнителен товар на црниот дроб. Експертите предупредуваат дека ваквите производи имаат минимална хранлива вредност и лесно се консумираат во прекумерни количини.