18+

Четири знаци дека вашата врска ве прави несреќни, според советник

Да чувствувате незадоволство во врската не значи секогаш да имате жестоки расправии или постојани несогласувања. Понекогаш ова се суптилни знаци кои ни кажуваат дека нешто не е во ред. Семејната и брачната советничка Тина Феј вели дека овие знаци можат да бидат мали, но значајни.

„Можеби нема да ве направат целосно мизерен, но постепено може да ја намалат вашата радост, оставајќи ве незадоволни“, изјави таа за “Hack Spirit”. Значи, ова се суптилни показатели дека врската може да предизвика повеќе стрес отколку среќа кај партнерите, според советникот.

1. Почнуваат да ве мачат малите работи

Во здрава и среќна врска често ги игнорираме малите маани или навики на нашите партнери. Некои од нив може дури и да ни бидат добри. Меѓутоа, кога сме несреќни, овие мали нешта може да почнат да изгледаат како големи одвлекувања. Феј советува: „Ако сте иритирани од ситници кои никогаш не ви пречеле, вреди да направите чекор назад и да процените дали тие се знаци на пошироко незадоволство или несреќа во вашата врска“.

2. Постојано барате валидација

„Во исполнета врска, треба да се чувствувате сакано и ценето, без потреба постојано да барате потврда. Меѓутоа, кога сте несреќни, може да видите дека постојано барате уверување од вашиот партнер“, вели советникот.

Според една студија, луѓето кои се несреќни во нивните врски имаат поголема веројатност да бараат потврда надвор од нивното партнерство. Ова може да значи постојано барање комплименти, потреба од уверување за вредноста или барање постојана потврда за љубовта на партнерот кон вас.

3. Избегнувате да поминувате време заедно

„Еден од најголемите знаци на несреќна врска е кога ќе почнете да избегнувате да поминувате време со партнерот“, тврди советникот. Во здрава врска, поминувањето квалитетно време заедно е нешто на што се радуваме. Тоа е можност за поврзување, споделување искуства и градење спомени.

„Од друга страна, ако сте несреќни, овој пат може да ви биде обврска. Може да барате изговори за да избегнете да останете сами со нив или да чувствувате олеснување кога плановите ќе бидат откажани“, додаде таа.

4. Се чувствувате осамено дури и кога сте заедно

„Можеби заедно седите на каучот или делите оброк, но чувствувате дека вашите срца се далеку. Таа осаменост може да биде потресна затоа што честопати изгледа поинтензивна отколку кога сме навистина сами.

„На крајот на краиштата, личноста која треба да биде најблиску до вас е причината поради која се чувствувате како што се чувствувате. Запомнете, осаменоста во врската не е нормална и одразува подлабоко исклучување. Клучот е да ги пренесете овие чувства на вашиот партнер, а доколку е потребно, побарајте стручна помош за да ги надминете овие тешки моменти“, заклучи советникот.