Почнува сезоната на прослави за крштевање, времето кога куќата е исполнета со мириси, домашна топлина и стари рецепти кои никогаш не излегуваат од мода.
Тортите направени од нашите баби повторно се на празничните трпези – едноставни, но совршени во секој залак.
Еден од тие класици се обландите со џем од ореви, уживање кое ги зближува генерациите и засекогаш враќа спомени од семејните собири.
Состојки:
- 1 пакување вафли,
- 200 г мелени ореви,
- 200 г шеќер,
- 150 мл вода,
- 3 лажици џем од сливи или кајсии,
- 100 г маргарин или путер.
Подготовка:
Во тенџере варете го шеќерот и водата додека не се стопат, потоа додадете го маргаринот и мешајте додека не се стопи. Додадете ги оревите и џемот, потоа гответе неколку минути додека филот не се згусне и не стане униформен.

Оставете малку да се олади, а потоа внимателно премачкајте ги листовите вафли. Притиснете ги со нешто потешко и оставете ги неколку часа, по можност преку ноќ, за да се стегнат добро и да се соединат.
Кога колачот ќе се олади, исечете го на парчиња или триаголници и послужете го со кафе или чаша вино.
Мирисот на традицијата што не бледее
Во секој залак од овие обланди, можете да ја почувствувате топлината на домот и духот на празникот. Тоа е вид торта што не бара посебни декорации или скапи состојки, само малку внимание и љубов.
Крцкавите листови, мирисот на ореви и благата киселост на џемот создаваат вкус што го враќа детството и потсетува на семејни прослави, насмевки и мир во куќата.
Во времето на брзи рецепти и модерни деликатеси, вафлите со јаткасти плодови и џем остануваат симбол на едноставна и незаменлива домашна сладост – торта што заслужува секоја слава.