Мора да го запишете рецептот за баклава без кора, бидејќи секој што ќе ја проба сигурно ќе ве праша за рецептот.
Баклавата без кора со ореви е неверојатно лесна за подготовка, па дури и неискусните домаќинки кои не сакаат да поминуваат многу време во кујната можат да го направат тоа. Од друга страна, апсолутно никој не може да му одолее на нејзиниот вкус.
Количина на храна за 8 лица:
- 100 г мелени ореви
- 100 г суво грозје
- 1 чаша јогурт
- 1 чаша масло
- 3 чаши млеко
- 3 чаши брашно
- 3 чаши гриз
- 1 прашок за пециво
Сируп:
- 400 г шеќер
- 500 мл вода
- сок од еден лимон
Начин на подготовка:
Ставете ореви, суво грозје, јогурт, млеко, брашно, масло, гриз, прашок за пециво во сад за мешање и нежно измешајте сè добро.
Истурете во намастен плех. Загрејте ја рерната на 180 степени. Печете во претходно загреана рерна додека горната страна не добие златно-кафеава боја околу 30 минути… Сечење во посакуваната форма.
Сируп: добро измешајте го шеќерот во водата и додадете го сокот од еден лимон и оставете да зоврие 5 минути, уживајте!