Постои нешто неодоливо во домашното печиво кое уште се пуши додека го кршите со раце. Пирошките со месо се токму такви – топли, меки одвнатре, а однадвор златно-кафеави и крцкави. Без разлика дали ги подготвувате за семеен ручек, за гости или едноставно сакате да ги израдувате домашните, овие мали јастучиња полнети со месо многу брзо ќе станат омилени во вашата кујна.
Состојки
За тестото:
- 500 г брашно
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка шеќер
- 1 кесичка сув квасец (7 г)
- 1 јајце
- 250 мл млако млеко
- 50 мл масло
За филот со месо:
- 300 г мелено месо
- 1 главица кромид (ситно сечкан)
- 2 – 3 варени и изгмечени компири
- Сол, бибер и зачини по вкус (сув зачин, димена пиперка, лук во прав – по желба)
Подготовка
1. Подготовка на тестото
Во поголем сад измешајте го сувиот квасец со шеќерот и млакото млеко. Оставете да се активира околу 10 минути – додека не започне да пени.
Додадете масло и јајце, па промешајте. Потоа додајте го брашното и солта, и месете додека не добиете мазно и меко тесто кое не се лепи за раце.
Покријте го со кујнска крпа и оставете го да нарасне приближно 60 минути – додека не го удвои волуменот.
2. Подготовка на филот
Додека тестото се одмора, подгответе го филот.
На малку масло пропржете ситно сечкан кромид додека не стане стаклест.
Додадете го меленото месо и пржете додека не добие убава боја и не испари течноста. Посолете, побиберете и додајте зачини по вкус.
Кога ќе биде готово, измешајте го со изгмечениот компир и соединете ги состојките. Оставете да се излади.
3. Формирање на пирошките
Нараснатото тесто поделете го на 16 еднакви топчиња.
Секое растегнете го со сукало во правоаголна или овална форма.
На една половина ставете лажица од филот, преклопете со другата половина и добро притиснете ги рабовите (по желба можете да ги украсите со вилушка).
4. Мирување и печење
Подредете ги пирошките на плех обложен со хартија за печење. Покријте ги и оставете ги уште 15 – 20 минути да одморат.
Премачкајте ги со разматено жолчка (по желба можете да ги посипете со сусам или ким).
Печете во загреана рерна на 180°C околу 25 минути, или додека не поруменат и не замирисаат.
Додаток: Фил со спанаќ и сирење (за безмесна варијанта)
Доколку сакате полесна варијанта без месо, еве вкусна алтернатива:
Состојки:
- 200 г бланширан и ситно сечкан спанаќ
- 150 г сирење „фета“
- 1 јајце
- Сол и бибер по вкус
Измешајте ги состојките и наполнете ги пирошките на ист начин.
Завршен чекор
Кога ќе ги извадите пирошките од рерна, покријте ги со чиста кујнска крпа и оставете ги да одморат 5 – 10 минути.
Така ќе останат меки, сочни и миризливи.
Уживајте во секој залак од ова топло, полно печиво кое буди најубави домашни спомени!