Тостот е омилен појадок или брза ужина за многу луѓе, но подготовката во тостер често резултира со сув и безвкусен леб кој бара големи количини путер. Сепак, постои едноставен метод кој ќе го претвори вашиот тост во крцкав деликатес, а сè што ви треба е тава и малку маслиново масло, објавува Mirror.
Додека тостерите нудат погодност, лебот од нив често е разочарувачки – средината станува натопена со путер, а кората останува цврста. Карен, авторката на блогот “Soup Addict”, тврди дека тостот подготвен во тава е далеку подобар, со неспоредливо подобра текстура.
Печењето леб во малку маслиново масло му дава крцкава, карамелизирана надворешност наместо трошливата текстура карактеристична за тостер. Таквиот тост станува поцврст, што го прави идеална основа за разни филови кои нема да се лизгаат или да предизвикаат лебот да се распадне.

„Лебот пржен во маслиново масло станува многу, многу цврст, но не на начин што ги крши забите и би го поврзале, да речеме, со крцкав француски багет. Лебот е крцкав… но нежен. И држи тежина“, додаде Карен.
Рецепт за совршен тост во тава
Покрај тоа што го подобрува вкусот, маслиновото масло му дава на тостот допир на луксуз без потреба од премачкување со путер. Овој едноставен рецепт ќе го претвори вашиот зафатен утрински оброк во вистинско гурманско задоволство. За подготовка, ќе ви треба едно дебело парче леб, една лажичка маслиново масло.
Започнете со загревање тава на средна температура. Ќе знаете дека е доволно жешко кога капка вода ќе црцори на неговата површина. Потоа, истурете го маслиновото масло врз едната страна од лебот. Потребна е само мала количина – доволно за лебот да биде крцкав и да создаде кора.
Ставете го лебот во центарот на тавата, со намастената страна надолу. Оставете го да се пече две до три минути и проверете го напредокот со шпатула. Кога рабовите ќе почнат да добиваат златно-кафеава боја, свртете го лебот. Кога другата страна ќе порумени, префрлете го на чинија и оставете го малку да се олади. На крај, посолете малку, додадете ги вашите омилени додатоци и вашиот побогат, покрцкав тост е готов.