Есента пристигна, и покрај уживањето во прекрасните бои на природата, ова е време кога многумина посегнуваат по своите омилени јадења кои „ја загреваат душата“. Но, ако сакате да се грижите за здравјето на вашето срце за време на есента и празниците, постојат многу вкусни и топли оброци кои можат да бидат здрави и хранливи.
„Кога зборуваме за исхрана која го зачувува здравјето на срцето, треба да се фокусираме на свежо овошје и зеленчук, посни протеини и интегрални житарки. Нашата цел е да јадеме храна богата со растителни влакна и протеини, со малку натриум и заситени масти“, објаснува кардиологот д-р Метју Џ. Бочезе од Центарот за кардиолошка нега „Купер и Инспира“ за Yahoo!
Експертите издвоија неколку здрави сезонски намирници што можете да ги вклучите во вашето мени оваа есен. Прв на листата е слаткиот компир, кој е одличен извор на растителни влакна и антиоксиданси како бета-каротен кои го намалуваат воспалението и го поддржуваат здравјето на срцето. Исто така, содржи витамин А и може да помогне во намалувањето на „лошиот“ LDL холестерол.

Следна е тиквата, која е богата со растителни влакна, антиоксиданси и важни витамини, а во исто време содржи малку натриум. Идеална е за подготовка на супи, чорби или пире. Сепак, треба да го ограничите внесувањето на слатки пијалоци како „лате со зачини од тиква“.

Третата храна на листата е прокељ, есенски зеленчук богат со витамин К и антиоксиданси и помага во регулирањето на холестеролот. Може да се подготват печени, пржени на воздух, варени или како дел од салата.
На четврто место е брусницата, која е одличен извор на полифеноли кои ја подобруваат функцијата на крвните садови и го намалуваат оксидативниот стрес. Најдобро е да се консумираат свежи или сушени без додаден шеќер. Јаболката содржат витамини и полифеноли кои го намалуваат воспалението, го намалуваат крвниот притисок и спречуваат натрупување на наслаги во крвните садови.

Шестата храна на листата е цвеклото. Цвеклото содржи нитрати кои помагаат во намалувањето на крвниот притисок со проширување на крвните садови и подобрување на протокот на крв. Одлично е во салати, супи или печено со маслиново масло. Последни на листата беа оревите, кои се познати по своите здрави масти и омега-3 масни киселини од растителна основа кои го намалуваат холестеролот и го поддржуваат здравјето на срцето. Тие совршено се вклопуваат во есенски салати, колачи или како додаток на тестенини.
