Храна и Здравје

Експертите потврдија дека ова се најздравите сирења во светот

Real Simple состави листа од осумте најздрави сирења што треба да ги барате при вашето следно патување во супермаркет.

Швајцарско сирење

Швајцарското сирење е идеално за луѓе кои внимаваат на внесот на натриум во нивната исхрана. Всушност, швајцарското сирење е познато како еден од видовите сирење со најмала количина на натриум.

Дополнителна предност е што нуди прекрасен вкус на јаткасто овошје, многу калциум и ниско ниво на лактоза.

Посно сирење

Посното сирење во последните неколку години доби голема популарност во здравата исхрана. Тој е омилен меѓу влијателите на здравјето, благодарение на неговата висока содржина на протеини и ниската содржина на масти.

Сино сирење

За оние кои сакаат поинтензивен вкус на сирење, синото сирење може да биде одлична опција. Обезбедува пристојна количина на калциум и протеини, додека не е премногу калорична.

Неговиот силен вкус исто така ви помага да не претерате и ненамерно да го зголемите внесот на натриум.

Полумасно сирење моцарела

Полумасното сирење моцарела е одлично за ужина во комбинација со овошни или интегрални крекери, бидејќи има помала содржина на заситени масти.

А кој би можел да заборави дека токму ова сирење ја прави пицата неодолива?

Дополнителна предност е што полумасната моцарела исто така има релативно ниска содржина на натриум и холестерол, додека е одличен извор на калциум.

Рикота сирење
Сирењето Рикота често се користи на слични начини како посното сирење, особено во многу медитерански области во светот.

Како состојка која лесно може да се додаде и во слатките и во солените јадења, рикота е вкусна закуска богата со калциум и протеини, која може да се комбинира со овошје или свеж зеленчук, но и како состојка во тестенините, па дури и во печивата.

Фета сирење

Иако фета сирењето е повисоко со натриум и холестерол од другите опции наведени овде, оваа солена опција е умерена во калории и нуди значителни количини на калциум.

Една од најголемите придобивки на фета, сепак, е тоа што е направена од овчо млеко и содржи многу малку лактоза, што е голема победа за оние со чувствителност на млечни производи.