Храна и Здравје

Кои два вида леб треба да ги избегнувате?

Не е здраво да се јаде секаков леб. Некои, особено оние направени со рафинирано брашно и многу додаден шеќер, може да го нарушат варењето и да предизвикаат зголемување на телесната тежина.

На таков леб обично му недостасуваат важни хранливи материи и влакна.

Нутриционистот и диететичар Лиза Ричардс издвои кои видови леб треба да се јадат помалку или, најдобро од сè, целосно да се избегнуваат.

Какви видови леб треба да се избегнуваат?


Ричардс го издвојува белиот леб како првиот вид леб што треба да се избегнува., Oвој вид леб се прави од рафинирано брашно од кое се отстранети триците и микробот при обработката, а овој процес ги отстранува поголемиот дел од влакната.

Влакната се клучни за здраво варење. Без доволно влакна, може да страдате од запек и други дигестивни проблеми.

Генерално, јадењето леб со ниски хранливи материи може да доведе до лоша исхрана, со што се чувствувате помалку сити и повеќе склони кон прејадување. Овој недостаток на ситост може да придонесе за зголемување на телесната тежина.

„Белиот леб, кој често се користи во сендвичите, е најлошата форма на леб за јадење поради многу причини, особено поради неговите воспалителни ефекти. Ваквите преработени производи поминале низ процес на рафинирање во кој се отстранети влакната и корисните хранливи материи“, објаснува Ричардс.

Таа нагласи и дека треба да се избегнува слаткиот леб.


Засладениот леб содржи додадени шеќери кои можат да предизвикаат брзи скокови на нивото на шеќер во крвта. Овие скокови може да доведат до зголемено производство на инсулин, промовирање на складирање на маснотии и потенцијално доведува до отпорност на инсулин со текот на времето.

Редовното консумирање на овие видови леб може да го зголеми воспалението и да предизвика зголемување на телесната тежина. Освен оние кои треба да ги избегнуваме, постојат и видови леб кои треба почесто да ги консумираме. Нутриционистката Кристин ВанДорен изјавила дека овие три вида леб треба почесто да се најдат на нашето мени: ржан леб, леб од цели зрна и леб од квасeц.