Храна и Здравје

Пиво ни на крај памет на празен стомак – Еве што се случува кога го пиете секој ден, заморот и честото мокрење се најмалиот проблем

Што всушност се случува со вашето тело ако пиењето пиво стане секојдневна навика. Со текот на времето и во различни фази, организмот различно реагира.

Имено, новинар на еден американски портал одлучил да пие пиво секој ден. Еве како тоа се одрази на неговото секојдневие и што заклучи на крајот од неделата.

Упатствата за алкохол на Центрите за контрола и превенција на болести наведуваат дека еден пијалок дневно за жени и два пијалоци дневно за мажи се сметаат за умерено пиење, но експертите не се согласуваат за најбезбедната количина на алкохол, што зависи од фактори како што е историјата на злоупотреба на супстанции, активна ментална болест или медицински состојби како што се дијабетес, заболување на црниот дроб или бубрезите, пишува The Healthy.

Постојат многу причини да не пиете алкохол. Алкохолот може да влијае на хормоните и е поврзан со срцеви заболувања и висок крвен притисок – плус, премногу пиење е секогаш лоша идеја.

Пиењето пиво ме засити

„Првиот ден испив пиво околу 17 часот кога го завршив работниот ден. За овој експеримент, избрав да пијам India Pale Ale (IPA) произведен на фарма неколку милји од мојот дом во северниот дел на Њујорк. IPA се значително потешки од лагерите и забележав нешто што многу луѓе го чувствуваат кога пијат пиво – се чувствував сито“, изјави новинарот.

Ова е вообичаено чувство, а се јавува поради неколку фактори. Една од нив е едноставно карбонизација на пивото, што може да предизвика чувство на надуеност поради испарувањето на јаглеродниот диоксид што се користи за создавање на пената. Ова доведува до ситост дури и без оброк.

Пивото може да го иритира желудникот и може да биде воспалително и кисело, што доведува до металоиди и надуеност. Алкохолот, исто така, се меша во метаболичките процеси кои ја разградуваат храната и извлекуваат калории и хранливи материи. Кога се внесува алкохолен пијалок, црниот дроб му дава приоритет на својот метаболизам во однос на метаболизмот на другите макронутриенти кои даваат калории, како што се шеќерите и мастите.

„Не само што пивото ме засити и не сакав да јадам, туку дури и кога јадев, пивото ми пречеше во обработката на хранливите материи во моето тело. Таа прва вечер вечерав малку подоцна – откако престанав да се чувствувам сит од пивото – и не спиев добро, што можеби се должи на пивото или на подоцнежната вечера. Остатокот од неделата пиев пиво после вечера или со храна“, вели новинарката.

Пиењето пиво ме измори

Алкохолот е седатив, поради што лесно заспиваме. Ова чувство често престанува во незгодно време и предизвикува будност во средината на ноќта. Телото потоа се обидува да ги зголеми компензаторните нивоа на хормоните на стрес, како што се кортизол и епинефрин. Напливот на овие хормони може да го разбуди човекот дури и од релативно длабок сон. Пивото делува и како мускулен релаксант и може дo влоши апнеја при спиење. Згора на се, алкохолот (не само пивото) е диуретик, кој може да го наруши нашиот сон со патувања во тоалет ноќе.

Пиењето пиво ми помогна да се чувствувам опуштено

„Без разлика дали го испив пивото пред, за време или после вечерата, опуштеноста се гледаше по првите неколку голтки и не е ни чудо зошто тоа чувство на релаксација е голем дел од привлечноста на алкохолот“, вели новинарот.

Постојат силни докази дека алкохолот делува како мимик на супстанцијата наречена ГАБА, што значи гама-аминобутерна киселина. ГАБА е невротрансмитер кој ја намалува електричната активност во многу области на мозокот, што доведува до пријатен, релаксирачки ефект, сличен на оној што се чувствува по земањето на средство за смирување. Ова можеби звучи идеално, но не е.

Другата страна на мимикријата на алкохолот на ГАБА е тоа што исто така може да го спречи природното производство и искористување на самата ГАБА, поради механизмите за повратни информации за хомеостазата како што беше дискутирано погоре. Ова може да доведе до анксиозност како што алкохолот поминува, што резултира со поголема потреба за консумирање алкохол за повторно да се воспостави чувство на релаксација.

„Иако уживам во релаксирачкиот ефект на пивото, а уживањето во ладно пиво со пријателите е безвременска традиција која не покажува знаци на изумирање, постојат и други начини да се постигне сличен ефект, особено кога станува збор за релаксација. Длабокото дишење или медитација имаат тенденција понежно да ја дотеруваат индукцијата на активноста на ГАБА и опуштената состојба што таа ја носи, додека исто така го контролира активирањето на центрите за наградување на мозокот повеќе отколку што може да поттикне однесување кое предизвикува зависност. Така, повремено уживање во пиво со пријателите може да биде добра работа, но има и други начини да го постигнете истиот релаксирачки ефект“.