Храна и Здравје

Тирамису со слатка крема: Рецепт за почетници, еве како да ја направите вашата омилена торта за ПОМАЛКУ ОД 10 МИНУТИ!

Тирамису е познат италијански десерт направен од пандишпан и кафе. Поради својот уникатен вкус, лесно го освои целиот свет.

Доколку сакате да го засладите денот со оваа торта, а не сте многу вешти во правењето, пробајте го рецептот за почетници. Потребни ви се само неколку минути за да се подготвите.

Состојки:

5 лажички инстант кафе 250 гр топла вода
4 супени лажици рум или разреден екстракт
500 гр слатка павлака или шлаг од кесичка
250 гр шеќер во прав
600 гр кисела павлака
315 гр пандишпан (околу 40 парчиња)
какао во прав за декорација

Подготовка:

Во мал сад, додадете една лажичка инстант кафе, додадете 2 лажици топла вода. Промешајте за да се растворат гранулите. Во друг поголем сад ставете ги преостанатите 4 лажички инстант кафе, прелијте со 250 гр вода и исто така измешајте.

Додадете 2 лажици рум во поголем сад кој ќе го искористите за натопување на пандишпанот и измешајте. Истурете слатка павлака или шлаг од кесичка во голем пластичен сад. Се мати со миксер да се згусне. Додадете шеќер во прав и продолжете со мешањето со миксер на голема брзина додека не добиете шлаг. Додадете ја павлаката и кратко измешајте ја со миксер. Во кремот додадете ја растопената смеса од кафе и вода (од помал сад) и 2 лажици рум. Повторно кратко измешајте за се да се соедини. Секое колаче потопете го во растворот од вода, рум и кафе што сте го подготвиле претходно и ставете ги во сад за колачиња. Наредете ги така што ќе го покријат дното на тавата. Нанесете половина од кремот на колачињата, рамномерно распоредете го и измазнете го.

Повторете го процесот со пандишпанот. Потопете ги во растворот од кафе и рум и наредете ги да го покрие секој дел од кремот. Намачкајте ги колачињата со остатокот од кремот и израмнете ги. Оставете го тирамисуто во фрижидер најмалку шест часа, да се стегне. Пред сервирање, посипете го целото задоволство со какао во прав.