Храна и Здравје

Храна што треба да ја избегнувате доколку сакате подобра концентрација

Анксиозноста, депресијата, недостатокот на сон и досадата можат да предизвикаат проблеми со концентрацијата, но и исхраната може да има улога.

Значи, постојат некои намирници и пијалоци за кои научните истражувања покажуваат дека всушност можат да ја попречат нашата концентрација. Лекарите и диететичарите ги открија најголемите виновници.

Пецива и бел леб

Неврологот д-р Ариф Далви рече дека едноставните јаглехидрати, како што се колачите и белиот леб, може да предизвикаат скок на шеќерот во крвта, што пак може да предизвика проблеми со концентрацијата.Oбјаснувајќи дека кога шеќерот во крвта е премногу висок или премногу низок, тоа може да предизвика проблеми со концентрацијата, а едноставните јаглехидрати може да го предизвикаат.

Многу солена храна

Доколку за ручек имаме инстант супа, помфрит, чипс или сендвич со разни видови месо, можно е да имаме проблеми со концентрацијата во текот на попладневните часови, вели Далви.

Тој објаснува дека храната богата со сол може да предизвика дисбаланс на електролити. Кога тоа ќе се случи, предизвикува воспаление во мозокот што може да се меша со краткорочната меморија и концентрацијата.

Газирани и слатки пијалоци

„Пијалаците како газираните пијалаци можат да предизвикаат брзо зголемување на шеќерот во крвта, проследено со пад на шеќерот во крвта. Така, додека овие пијалоци првично го преплавуваат мозокот со гликоза, што теоретски би помогнало во концентрацијата, последователниот пад на шеќерот ја негира оваа краткорочна корист и всушност ни го отежнува одржувањето на фокусираната концентрација“, предупредува диететичарот Клер Рифкин.

Кафе

Кафето е уште еден пијалок на кој многу луѓе се обраќаат за да ја подобрат концентрацијата, но и Далви и Боаки велат дека премногу може да ја влоши концентрацијата.

„Ако пиете малку, тоа може да ве направи побудни, но ако продолжите да пиете се повеќе и повеќе, придобивките исчезнуваат. Тоа е затоа што премногу кофеин може да направи некого да се нервира или нервира“, заклучил Далви.