ЗабаваПопуларно

А ние мислевме дека е скапо овде: Нема да верувате дека овој италијански ресторан наплаќал речиси 60 евра

Вечерата помина без проблеми додека не дојде сметката.

Роденденската торта чинела 45 евра, а за сечењето и послужувањето на масата се наплатувале дополнителни 58 евра, што е повеќе од цената на самиот десерт, со уште 4,5 евра по лице за секој од 13-те гости. Овој инцидент се случил во ресторан на југот на Арецо, во правец на Валдичиана, а приказната што на Фејсбук ја сподели ќерката на роденденската девојка брзо стана вирална, предизвикувајќи лавина реакции кај корисниците. Сопственикот на ресторанот потврди дека сето тоа е вистина, објаснувајќи дека тоа е нивно деловно правило. Сепак, тој призна дека можеби во оваа ситуација правилото се применувало премногу строго и дека со малку поголема флексибилност може да се избегне овој медиумски скандал, пишува Corriere Fiorentino.

Но, да почнеме од почеток. Како што напиша Џесика Геца на социјалните мрежи, а подоцна телефонски и потврди на новинар: „Сакав да укажам на оваа неправда, но не сакам да ја направам личен проблем“. Така, во четвртокот вечерта, семејството (родители, баба и други роднини) резервирале ресторан за да го прослават роденденот на мајката. Однапред прашале дали можат да донесат торта од слаткарницата, на што ресторанот се согласил. Вечерата помина без проблеми, вклучително и десерт, додека не дојде сметката.

Тогаш младата жена останала шокирана: не поради вкупната сума од 659,10 евра (што во просек е нешто повеќе од 50 евра по човек), туку поради наплатата од 58 евра само за сечење и послужување на тортата. Жената учтиво го изразила своето незадоволство, но и било кажано дека тоа е политика на ресторанот. Сè што требаше да направат е да платат и да си заминат, можеби полни, но секако не задоволни. Џесика не сакаше да ја премолчи оваа неправда и ја сподели својата приказна во група на Фејсбук во Арецо, предизвикувајќи бура од коментари, главно негативни кон ресторанот.

Медиумската бура набрзо стигна и до сопственикот на ресторанот, кој моментално е еден од најпопуларните во Арецо. Во интервју за Corriere Fiorentino, сопственикот ја потврди вистината за настанот, но објасни дека тоа е политика на неговиот ресторан: „Не наплаќаме покритие и најчесто служиме јадења од нашата сопствена кујна, па се обидуваме да ги обесхрабриме гостите да донесат нивните сопствени производи. Ако се земе предвид дека во Арецо просечната покритие е 2,5 евра по лице, разликата не е голема. Мојот ресторан има трошоци за персонал на маса, миење садови и други сродни услуги. Мораме некако да ги покриеме тие трошоци’.

Подоцна, сопственикот попуштил и признал дека можеби требало да покаже повеќе разбирање: „Правилото на ресторанот е гостите да се задоволни, а кога не е така, секогаш е лошо. Не бев присутен таа вечер, а моите вработени можеби беа премногу строги во ситуацијата. Можеби би можеле да ја намалат вообичаената наплата или воопшто да не ја наплатат тортата. Подобро да имаме 50 евра помалку, но задоволни гости, отколку ваква ситуација во која сите сме во загуба.

Се изненадила кога ја видела услугата за која и наплатиле во ресторанот: ‘Не знаев дека постои!’