Храна и Здравје

Ако редовно пиете кафе, можете да го намалите ризикот од оваа сериозна невролошка болест

Една нова студија открива дека редовното консумирање кафе значително го намалува ризикот од развој на Паркинсонова болест поради невропротективните ефекти на кофеинот.

Анализирајќи ги податоците на 184.024 луѓе во текот на 13 години, меѓународен тим на научници открил дека оние кои пиеле кафе имале помала инциденца на Паркинсонова болест во споредба со оние кои не пиеле кафе, пренесува Zimo.

Понатамошната анализа на примероците на крв од стотици пациенти со Паркинсонова болест откри обратна врска помеѓу ризикот од Паркинсонова болест и нивоата на метаболити на кофеин, како што се параксантин и теофилин.

Оваа студија покажа инверзна поврзаност помеѓу консумирањето кафе со кофеин и ризикот од Паркинсонова болест во една од најдолгите студии во светот, со повеќе од 20 години следење, велат авторите на студијата, објавена во списанието “Neurology”.

Значајни резултати

Додека претходните студии ја документираа врската помеѓу кафето и Паркинсоновата болест, новото истражување уникатно се фокусира на биомаркерите на внесот на кофеин долго пред да се манифестира болеста.

Откриено е дека 25 отсто кои пиеле најмногу кафе имале 40 отсто помали шанси да заболат од Паркинсонова болест отколку оние што не пијат кафе. Намалувањето на ризикот варираше од 5 до 63 проценти во различни земји.

Студијата ја задржа оваа поврзаност дури и кога земаа предвид други фактори како што се пушењето и консумирањето алкохол, иако тоа не докажа директна причинско-последична врска. Сепак, забележливо е заштитното дејство на кофеинот и неговите компоненти врз мозокот.

„Овие невропротективни ефекти се во согласност со нашите наоди, кои открија инверзна поврзаност помеѓу кофеинот, параксантинот и теофилинот и инциденцата на Паркинсонова болест“, објаснуваат авторите на студијата.

Ефектот на кофеинот врз протокот на допамин во мозокот може да ги објасни овие заштитни ефекти. Паркинсоновата болест се карактеризира со намалени нивоа на допамин поради губење на нервните клетки во областа на мозокот наречена супстанција нигра.

Кофеинот, исто така, има неочекуван ефект врз способноста на мозокот да учи.

Стратегии за превенција

Додека истражувачите продолжуваат да ги истражуваат предизвикувачите и факторите на ризик за Паркинсонова болест, разбирањето на улогата на кофеинот може да помогне во информирањето на стратегиите за превенција.

Во САД, речиси милион луѓе страдаат од Паркинсонова болест, која предизвикува тремор, тешкотии при движење, проблеми со рамнотежата и вкочанетост на екстремитетите.

Кафето е најраспространетиот психоактивен пијалок во светот. Откривањето на биолошките ефекти на кофеинот врз Паркинсоновата болест не само што има важни импликации за јавното здравје, туку и го подобрува нашето разбирање за етиологијата на Паркинсоновата болест и поттикнува потенцијални превентивни стратегии, заклучуваат авторите на новата студија.