Храна и Здравје

Додадете ја оваа тајната состојка во тестото за мекици, нема да собере ни капка масло! Стар трик кој нашите баби го користеле!

Со овој совршен трик, мекици никогаш повеќе нема да бидат мрсни и лепливи!

Прженото тесто, како што се пишии или мекици, се чест избор на домаќинките за утрински или вечерни оброци. Меѓутоа, она со што често се соочуваат и не знаат лесно да го решат е вишокот маснотии или масло што го апсорбираат овие печива.

Сепак, постојат два едноставни трикови кои ќе ви помогнат да се осигурате дека вашето пржено тесто не апсорбира капка маснотии или масло.

Прашок за пециво или сода бикарбона

Еден од начините да ги подготвите совршенито тесто е да користите сода бикарбона или прашок за пециво, кои ќе ги просеете заедно со брашното. На овој начин тестото нема да го впие вишокот маснотии при пржење на длабоко масло.

За да не бидат мрсни пишиите или мекиците, маслото во кое ќе ги пржите треба добро да се загрее. Кога маслото е доволно загреано, веднаш го запекува тестото и не дозволува да го впие вишокот маснотии.

Ракија

Докажан начин да се осигурате дека тестото што го пржите не впива многу масло или маснотии е да додадете мала чаша ракија додека го месите тестото. Кога ќе ги изматите брашното, јајцата, млекото и другите состојки кои ги користите за подготовка, на сето тоа додадете една чаша ракија.

Мекиците нема да соберат ни капка маст. Ова е стар трик кој нашите баби го користеле, но денес е донекаде заборавен. Не треба да се грижите бидејќи вкусот на ракијата воопшто нема да се почувствува, а ќе послужи тестото да не биде премногу мрсно. Доколку сепак сакате да му дадете вкус на тестото, а во исто време да го користите трикот со алкохол, можете да додадете иста количина рум.