Храна и Здравје

Доктор откри кои 3 намирници предизвикуваат гасови во цревата: Многумина ги јадат секој ден, а предизвикуваат и многу гасови

Повеќето луѓе не можат да замислат ден без млечни производи, но за некои тие се причина за стомачни проблеми

Одредени млечни производи може да предизвикаат надуеност, гасови и потешки дигестивни проблеми. Нетолеранцијата на лактоза и чувствителноста на млечните протеини се вообичаени причини за овие проблеми. Диететичарот и нутриционист Крутика Нанавати наброја три млечни производи кои треба да ги избегнувате доколку сакате да спречите надуеност и други стомачни проблеми.

Сирење

Еден од омилените млечни производи е сирењето, но може да биде виновник за дигестивни проблеми. „Тврдите сирења како чедар и пармезан содржат помалку лактоза од млекото, но некои луѓе со нетолеранција на лактоза сè уште имаат проблем. Таквите сирења содржат многу тирамин, што може да предизвика главоболки и варење кај некои луѓе. Покрај тоа, полномасни сирењата имаат повеќе масти, што предизвикува побавно варење“, објасни докторот.

Засладени јогурти

Слаткиот јогурт понекогаш може да доведе до надуеност и проблеми со варењето, вклучувајќи гасови, особено кај луѓе кои не се навикнати на висок внес на пробиотици. “Иако јогуртот содржи состојки кои се добри за варење, некои јогурти, главно јогурти со овошен вкус, имаат висока содржина на лактоза. Додадените шеќери во нив може да придонесат за надуеност и да ја нарушат работата на цревата”, предупредува нутриционистот.

Путер

Јадењето големи количини путер може да го оптоварува желудникот, особено кога се комбинира со друга храна богата со маснотии. Ова може да доведе до надуеност. „Иако не е значаен извор на лактоза, путерот е богат со масти. Прекумерното внесување на масти може да го забави варењето и да доведе до непријатност“, заклучи Нанавати.