ПопуларноХрана и Здравје

Еве како секогаш ја избирате најслатката лубеница: Ако има ваква точка на дното, воопшто не ја купувајте

Купувањето лубеница во продавница за многумина е проблематично бидејќи лесно може да се случи да биде незрела или презрела

Освен што е здрава за организмот, исто така е совршена се за летните горештини, особено затоа што се 92 отсто вода, што значи дека брзо ја гасат жедта и го намалуваат ризикот од дехидрација, што е многу опасно и може да биде опасно по живот.

Лубеницата може да се купи цела или во четвртини. Секако, подобро е да го изберете целото овошје бидејќи ќе остане подолго свежо. Може да се чува во фрижидер неколку дена.

Исечената лубеница многу побрзо се расипува, но многу почесто посегнуваме по неа бидејќи купувањето на целото овошје може да биде проблематично. Сепак, постојат неколку совети што треба да ги знаете за да го олесните вашиот избор.

Во почетокот секогаш внимаваме на големината на лубеницата. Веќе во оваа фаза можеме да кажеме дали ќе биде добро. Малите плодови се прилично незрели и затоа помалку слатки. Од друга страна, големите лубеници можат да бидат презрели. Затоа, најдобро е да изберете овошје со средна големина. Ако е тешка, тоа значи дека има многу пулпа.

Лубеницата исто така вреди за мирисот. Пријатниот, нежен мирис е добар знак, но ако е премногу сладок и пријатен, може да укаже дека плодот е презрел. При купувањето треба да обрнете внимание на точката на дното која мора да биде жолта или портокалова. Белата е знак на незрела лубеница.

Лубеницата најдобро се јаде сирова. Интересно е што овошјето можете да го јадете заедно со семките бидејќи тие се вреден извор на витамини од групата Б, магнезиум, незаситени масни киселини и калциум.