Храна и Здравје

Една година јадев риба за појадок, ручек и вечера: Докторот е воодушевен од резултатите, од една работа најмногу е изненаден

Американскиот писател и рибар Пол Гринберг решил да спроведе необичен експеримент. Снимил документарец каде што јадел риба секој ден за појадок, ручек и вечера една година. Тој истакна дека не било лесно, но успеал да издржи и потоа го тестирал своето тело. Отишол на лекарски преглед, а резултатите го изненадиле неговиот лекар.

Сè остана исто, но крвниот притисок се зголеми.

“Докторот беше изненаден од резултатите откако јадев риба само една година. Единственото нешто што го загрижи беше скокот на крвниот притисок”, рекол Пол, додавајќи дека се чувствува одлично, има доволно енергија и не се разболел ниту еднаш во текот на таа година.

Кога новинарите еднаш го прашале Гринберг зошто одлучил да јаде риба една година, тој одговорил дека верува дека може да реши одредени проблеми.

„Веќе 10 години пишувам за риба и морски плодови и не можете да избегате од фактот дека рибата секогаш се смета за „здрава храна“. Слушнав и докази дека земјите што јадат риба имаат пониски стапки на срцеви заболувања, дека има подобри резултати од тестови и такви работи, што ако навистина ја пробам исхраната на некој од островот и навистина би ја направил рибата главна храна во мојата исхрана? Ќе има ли некаков ефект, врз однос на срцето или менталното здравје“.

Неговиот експеримент допре до многу медицински експерти. Тие истакнаа дека рибата не е штетна, но дека е корисна за организмот, но само доколку се консумира во умерени количини. Омега-3 масните киселини се соединенија кои имаат бројни својства за поттикнување на здравјето. Тие имаат позитивен ефект врз функционирањето на мозокот, срцето и видот. Природни извори на омега-3 масни киселини се масни риби, растителни масла и животински масти. Се препорачува да ги јадете еднаш или двапати неделно.