ПопуларноХрана и Здравје

Заборавете го авокадото и маслиновото масло: Ова е нова СУПЕРХРАНА и цената е прифатлива за секого

Прелистувајќи ги кулинарски канали на социјалните мрежи, ќе наидете на безброј видеа на готвачи од целиот свет кои ја фалат зелката како исклучително разновиден зеленчук. Затоа, при вашето следно купување, размислете да ја додадете во вашата кошничка.

Освен што е во тренд, зелката е и многу богата со хранливи материи. Содржи влакна, половина од дневната потреба за витамин К, третина од потребата за витамин Ц и десет проценти од дневната потреба за фолати.

Овој зеленчук содржи и траги од манган, витамин Б6, калциум, калиум, витамин А, железо и рибофлавин.

Зелката припаѓа на семејството зелка, заедно со брокулата, карфиолот, прокељот и др. Сите тие содржат соединенија кои се борат против ракот и имаат моќ да го контролираат воспалението и да го намалат ризикот од проблеми со срцето.

Бојата на зелката може да варира од зелена до црвена и виолетова, а листовите може да бидат мазни или збрчкани.

Според ChefIQ, „зелката понекогаш може да добие лоша репутација“, главно затоа што, кога е преварена, може да испушта непријатен мирис на сулфур.