ПопуларноХрана и Здравје

Зеленчук кој е најмногу изложен на пестициди, а го јадеме речиси секој ден

Избегнувајте консумирање на овошје и зеленчук кои се најмногу изложени на пестициди, бидејќи можат значително да придонесе за зачувување на здравјето.

Шведските истражувачи документираа акумулација на инсектициди, фунгициди и регулатори за раст на растенијата во телата на децата и возрасните. Меѓутоа, ако консумирањето на вака третираната храна се избегнува само две недели, нивото на овие токсини во телото може да падне на занемарлива вредност.

Студиите од 2008 година покажуваат дека многу пестициди може да бидат невротоксини, што може негативно да влијае на мозокот на цицачите, вклучително и на луѓето. Исто така, постои силна врска помеѓу изложеноста на пестициди и Паркинсоновата болест, хронично невролошко нарушување.

Глифосатот, кој често се користи во земјоделството, се смета за еден од најзначајните загадувачи на воздухот. Над 40 отсто од подземните води во Европа се позитивни на овој пестицид, а бил откриен дури и во човечката урина и мајчиното млеко.

Децата се особено чувствителни на штетните ефекти на пестицидите. Истражувањата покажаа дека изложеноста на пестициди на рана возраст може да биде поврзана со зголемен ризик од рак, намалена когнитивна функција и проблеми во однесувањето.

Се препорачува да избегнувате да ги купувате следниве овошја и зеленчуци кои се најмногу изложени на пестициди, освен ако не се органски или се одгледуваат во вашата градина:

– Целер

– Спанаќ

– Домат

– Шери домат

– Цреша

– Краставица

– Пиперка