ПопуларноХрана и Здравје

Месо од лабораторија наскоро би можело да се најде во рестораните

Францускиот стартап за храна “Gourmei” стана првата компанија која аплицираше за пристап до пазарот на ЕУ за лабораториски одгледувано месо, бидејќи поднесе барање до Европската комисија за продажба на производи од патки базирани на клетки.

Парискиот „Gourmei“ соопшти дека поднел вкупно пет апликации пред пазарот за своите производи од патки засновани на клеточна култура до властите за безбедност на храна во ЕУ, Швајцарија, Велика Британија, Сингапур и САД, пренесува „Еуроактив“.

Таа „нова храна“ би се користела за правење паштета, традиционално јадење во Франција кое е под зголемени критики поради грижата за благосостојбата на животните.

По поднесувањето на апликацијата за ЕУ, започнува процес на евалуација од една и пол до две години, кој се состои од деветмесечна проценка на ризикот од страна на Европската управа за безбедност на храната, по што треба да следи ризик од седум месеци. процес на управување за време на кој земјите од ЕУ гласаат со квалификувано мнозинство за тоа дали да се дозволи овој производ да биде одобрен.

Ако се биде во ред, производот ќе биде достапен за европските готвачи до 2026 година, а ќе се најде на полиците на супермаркетите во годините што доаѓаат.
Производството на ова јадење, кое е направено од надуен црн дроб на патка или гуска насилно нахранета, е забрането во 12 земји од ЕУ.

Одгледано или лабораториско месо се произведува со помош на примерок од вистински животински клетки кои растат во средина богата со хранливи материи, формирајќи мускули, маснотии и сврзно ткиво.

Таквите производи обично користат серум од фетусот на говеда, кој вклучува колење на кравата и нејзиниот ембрион, што ги прави етички проблематични за вегетаријанците и веганите.