ПопуларноХрана и Здравје

Младите се почесто заболуваат од рак: Една причина е забележана во сите случаи

Помеѓу 1990 и 2019 година, бројот на случаи на рак кај младите луѓе ширум светот се зголемил за 79 проценти, додека смртноста се зголемила за 28 проценти.

Онкологот од Северна Каролина Николас Де Вито зборуваше за порастот на случаите на рак кај помладите луѓе, откривајќи дека секој нов пациент кој доаѓа во неговата клиника е на возраст под 45 години. Тој тврди дека и неговите колеги забележале демографска промена во последните години, за што ја обвинува ултра преработената храна, пишува „Дејли мејл“.

Помеѓу 1990 и 2019 година, бројот на случаи на рак кај младите луѓе ширум светот се зголеми за 79 проценти, додека смртноста се зголеми за 28 проценти. САД имаат шеста највисока стапка на рак со ран почеток, со предвидувања дека ќе се зголеми до крајот на деценијата, пишува Јутарњи лист.

Речиси 75 проценти од храната што се консумира во САД се смета за ултра-обработена бидејќи е полна со адитиви и штетни состојки. Тие, исто така, се речиси под никакви регулативи, за разлика од Европа која има построги упатства и поригорозни тестирања, и покрај студиите кои ги поврзуваат со здравствени проблеми.

ДеВито ги повика претставниците на индустријата и политичарите да ја заштитат јавноста од штетни производи, со построги контроли на адитиви во храната и поголема достапност на поздрав избор.

„Желбата да се заштитат луѓето од супстанци кои предизвикуваат рак и други болести треба да ја надмине партиската припадност и политичката мотивација, за да се надминат напорите на индустриското лобирање.

Претходните студии покажаа дека ултра-обработената храна со додадени вештачки состојки може да го промени цревниот микробиом, да ги оштети клеточните ѕидови и да предизвика хронични воспалителни болести, а сето тоа го зголемува ризикот од рак.

ДеВито, кој гледа пациенти со гастроинтестинални карциноми како што се дебелото црево и желудникот, вели дека храната може да игра речиси голема улога во превенцијата.

Сличен заклучок беше донесен од една студија минатата година која откри „постојано значајни асоцијации помеѓу внесот на ултра-обработена храна и неколку видови на рак“, вклучувајќи го и ракот на дебелото црево, дојката и панкреасот.

Експертите апелираат, покрај мастите и шеќерите, повеќе да се внимава и на самите состојки. Според нивните анализи, повеќето „здрава“ храна е полна со вештачки состојки, што повторно ја класифицира како ултра-обработена. Тие предлагаат клиентите да се држат до производи со помалку од пет состојки и да ги избегнуваат оние кои тешко се изговараат.