ПопуларноХрана и Здравје

Моќта на овој зеленчук е потценета и може да помогне да се намали ризикот од рак

Една од значајните здравствени придобивки од зеленчукот е тоа што помага да се подобри здравјето на цревата.

Здрави црева може да го помогнат при варењето, да го зајакнат имунолошкиот систем и да го поддржат менталното здравје. Сепак, еден зеленчук има особено потценета нутритивна моќ, вели гастроентерологот Вил Булсиевич, доктор на науки.

Според објавата на овој доктор на Инстаграм, внесувањето прокељ во вашата исхрана може многу да промени за вашето здравје на цревата.

Во објавата, тој објаснува како содржината на влакна го прави прокељот суперхрана за здравјето на цревата. Покрај тоа, студиите покажуваат дека влакната помагаат да се подобри здравјето на цревата преку промовирање на растот и активноста на корисни бактерии, поддршка на редовното празнење на дебелото црево и одржување на здрава животна средина во цревата.

Прокељ може да помогне во борбата против ракот

„Прокељ е неверојатен и одличен за вашите црева. Исто така е неверојатен извор на влакна и антиоксиданси кои се борат против воспалението во телото“, вели гастроентерологот во објавата.

Според една студија од 2022 година, прокељот има антиоксидантни својства кои може да го намалат ризикот од рак. Како што објасни д-р Булсиевич во објава на Инстаграм: „Истражувањата всушност покажаа дека луѓето кои консумираат повеќе од овие зеленчуци имаат помал ризик да развијат неколку видови на рак“.

Тој исто така истакнува дека сировиот прокељ може да има повеќе антиоксиданси отколку варениот. Значи, ако не сте љубител на варен прокељ, гастроентерологот предлага: „Изрендајте неколку во вашата салата. Тоа е одличен начин да ги вклучите во вашиот оброк“.