ПопуларноХрана и Здравје

Недостатокот на овој витамин може да доведе до сериозни здравствени последици: Штом ги почувствувате овие симптоми, веќе сте изложени на ризик

Недостатокот на витамин Б12 може да доведе до сериозни здравствени последици, а одредени симптоми укажуваат на негов недостаток.

Телото не произведува витамин Б12, но тој е неопходен за формирање на ДНК и производство на клеточна енергија. Покрај тоа, витаминот Б12 е важен за кардиоваскуларната функција, а може да се добие од храна или додатоци во исхраната.

Витаминот Б12 кој е растворлив во вода е вклучен во голем број клучни функции на телото, а недостатокот може да има сериозни здравствени последици. Постојат неколку опции за добивање Б12, како што е земање додатоци во исхраната.

Кои се симптомите и последиците од недостаток на витамин Б12, како и неговите извори?

Витаминот Б12 е важен за синтезата на ДНК и производството на енергија во клетките (ако синтезата на ДНК е нарушена, клетките се оштетени). Покрај тоа, витаминот Б12 е неопходен за невролошките и кардиоваскуларните функции, како и за формирање на крвни зрнца.

Врската помеѓу витаминот Б12 и срцевите функции се остварува преку хомоцистеин (аминокиселина која се разложува со витамините Б за понатамошни реакции во телото). Зголеменото ниво на хомоцистеин предизвикува ризик од кардиоваскуларни заболувања. И недостатокот на витамин Б12 е токму поврзан со зголемување на концентрацијата на хомоцистеин.

Фактори на недостаток на витамин Б12:

– гастричен бајпас
– бактерија H. pylori
– неухранетост / малапсорпција
– пернициозна анемија
– вегетаријанска, веганска исхрана

Знаци на недостаток на витамин Б12:

– вртоглавица
– замор
– депресија
– промени во расположението

Недостатокот на витамин Б12 влијае на системите на телото, што се манифестира како:

– анемија, леукопенија, тромбоцитопенија
– замор за време на вежбање (брзо отчукување на срцето, бледа кожа)
– пигментација, жолтица, витилиго
– ментални состојби (раздразливост, оштетување на помнењето, психоза)

Витаминот Б12 не се синтетизира во телото. Затоа е важно да се добива преку храна или додатоци во исхраната.

Храна со висока концентрација на витамин Б12:

– јајца
– риба (сардини, скуша, пастрмка, лосос)
– месо (говедско)
– говедски црн дроб
– млеко и млечни производи (сирење, урда)
– школки

Растителни извори на витамин Б12:

– житарки
– нутритивен квасец
– алги (спирулина)

Ризични групи

Вегетаријанци – Вегетаријанската/веганската исхрана ја зголемува веројатноста за недостаток на витамин Б12, што се спротивставува на придобивките на вегетаријанската исхрана за превенција од кардиоваскуларни болести.

Следната ризична група за дефицит на витамин Б12 се постарите лица поради проблеми со малапсорпција (нарушена апсорпција на есенцијални материи поради дефекти во варењето, апсорпцијата и породувањето).

Ниското ниво на витамин Б12 може негативно да влијае на вашето здравје. Правилно формулираната диета и/или додатоците во исхраната може да помогнат да се отстрани недостатокот на витамин Б12.