Храна и Здравје

Тарт со лимон: Освежително летно уживање

Тартот со лимон е едно од најпопуларните задоволства на планетата со причина, особено во лето. Можете да го направите сами многу лесно.

Како да направите тарт од лимон?
На интернет можете да најдете безброј различни рецепти за правење тарт од лимон, а следниот видео рецепт на TikTok го погледнале повеќе од милион и пол луѓе:

За основата:

250 гр обично брашно, плус дополнително за посипување
70 гр шеќер во прав
125 гр несолен путер, исечен на коцки
2 жолчки


За филот:

5 јајца
140 гр шеќер
150 мл слатка павлака
100 мл сок од лимон
2 лажици рендана кора од лимон


Подготовка:

За да ја направите основата, измешајте ги брашното и шеќерот во прав во сад. Со прстите изматете го путерот во брашното додека не стане ронлив. Промешајте ја жолчката. Ако тестото е сè уште суво, додадете 1-2 лажици вода додека не се соедини. Израмнете го тестото со раце, завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер најмалку 30 минути. Додека подлогата се лади, направете го филот. Прво изматете ги јајцата, па полека додајте ги измешаните состојки.


Расукајте го тестото со сукало на малку набрашнета површина до дебелина на паричка, а потоа ставете го во калап за тарт од 23 см. Нежно притиснете го дното и страните, а потоа исечете го вишокот тесто. Тестото избоцкајте го со вилушка, а потоа вратете го во фрижидер 30 минути.
Загрејте ја рерната на 160 степени. Покријте ја тавата со фолија и печете го тестото 10 минути. Извадете ја од рерна, извадете ја фолијата и печете уште 20 минути додека не стане бисквит. Кога пецивото е готово, извадете го од рерна, истурете го филот и повторно печете 30-35 минути додека не се стегне. Оставете да се излади, па извадете го тартот од калапот и послужете на собна температура или изладен.