Храна и Здравје

Три намирници кои треба да ги јадете по 40-та година: Го намалуваат го ризикот од Алцхајмерова болест

Неврологот Алмира Гимранова открила три намирници кои се ефикасни во спречувањето на Алцхајмерова болест.

Оние кои редовно ги јадат не се плашат од оваа неизлечива болест на мозокот бидејќи знаат дека нивната консумација го намалува ризикот од деменција за дури 50 проценти.

Масна риба

Масните риби (туна, лосос) ќе помогнат да се зголеми менталната активност. Содржи многу омега-3 киселини кои благотворно делуваат на мозочните клетки и ги намалуваат воспалителните процеси.

Бобинки

По 40-тата година се препорачува секој ден да се јадат малини, боровинки и други бобинки. Во овој случај, веројатноста за развој и прогресија на деменција и Алцхајмерова болест е намалена за 50%. На крајот на краиштата, боровинките се вклучени во исхраната MIND развиена од Марта Морис од Универзитетот Раш во Чикаго.

Јаткасти плодови

Оние кои редовно јадат јаткасти плодови не страдаат од когнитивниот пад кој се јавува со возраста. Витаминот Е, кој го содржат, ги штити мозочните клетки од оштетување.