Храна и Здравје

Цела недела јадела лубеница секој ден и еве што се случило: Веднаш почувствувала промена, телото и се преродило

Освен што семките од лубеница со многу здрави и барани, лубеницата исто така може да биде многу корисна храна за време на бременоста, бидејќи е слатка, лесно сварлива, хидратантна и добар извор на фитонутриенти.

Новинарката Шарлот Хилтон Андерсен изјавила за The Healthy што и се случило кога една недела јадела лубеница секој ден. Андерсен одлучила да јаде лубеница за време на бременоста и изјавила дека се чувствувала хидрирано додека ја јадела.

Колку е здраво да се јаде лубеница секој ден?

Диететичарката Џесика Плоуман нагласува дека јадењето лубеница секој ден е сосема во ред во повеќето случаи, но некои луѓе сепак треба да го прескокнат.

„Важно е да се нагласи дека вашата исхрана треба да биде урамнотежена. Затоа погрижете се да јадете многу овошје и зеленчук секој ден. Ако јадете само лубеница, тоа може да доведе до некои проблеми“, истакнува Плуман.

лубеница

Новинарката Шарлот Хилтон Андерсен изјавила за The Healthy што и се случило кога една недела јадела лубеница секој ден. Андерсен одлучила да јаде лубеница за време на бременоста и изјавила дека се чувствувала хидрирано додека ја јадела.

Ако имате чести главоболки, би било мудро да јадете лубеница умерено, вели таа.

Лубеницата, всушност, содржи значително количество тирамин, аминокиселина која влијае на крвниот притисок. Ова значи дека лубеницата може да игра улога во предизвикување напади на мигрена.

Дијабетичарите треба да внимаваат и на содржината на шеќер во лубеницата. „Дијабетичарите или другите луѓе кои имаат потешкотии да го регулираат шеќерот во крвта треба да ја намалат или избегнуваат лубеницата. Тоа може да предизвика скокови на шеќерот во крвта“, предупредува Плоуман.

Лубеницата е исклучително хидратантна

„Генерално, бојата на овошјето може да биде показател за тоа колку хранливи материи има во него“, вели Плоуман. „Црвената нијанса на лубеницата укажува на висока содржина на ликопен, природен каротеноид“. Колку е подлабока и потемна бојата, толку подобро“, додава таа.

Лубеницата се состои од дури 92% вода, што ја прави исклучително хидратантна. Андерсен истакнала дека тоа е главната придобивка од јадењето лубеница која ја забележала.

Плуман истакнува дека лубеницата често се препорачува за деца кои се пребирливи или постари луѓе кои забораваат да се напијат вода. Експертите исто така забележале дека лубеницата може да дејствува како антиоксиданс, помагајќи му на телото да се ослободи од токсините како што е амонијакот.

Лубеницата може да помогне при воспалителни процеси

Бројни студии сугерираат дека многу современи болести потекнуваат од системско воспаление во телото, а фитонутриентите кои се наоѓаат во овошјето се меѓу најдобрите оружја што ги имаме против нив.

Лубеницата е богата со ликопен, витамини А и Ц, калиум, магнезиум и антиоксиданси, кои се хранливи материи кои се борат против воспалението.

Намалување на ризикот од срцеви заболувања

Лубеницата има повеќе ликопен од кое било друго свежо овошје или зеленчук. Ликопенот е моќен антиоксиданс за кој е докажано дека го намалува ризикот од некои видови на рак, срцеви заболувања и проблеми со очите.

Калиумот е важна хранлива материја за здравјето на срцевиот мускул. Земањето калиум, кој лубеницата го има во изобилство, може да го намали ризикот од срцеви заболувања. Андерсен истакнува дека никогаш немала проблеми со срцеви заболувања, но дека ова е уште една дополнителна придобивка од редовното консумирање лубеница.