Храна и Здравје

Чоколаден колач кој го добивате за половина час! Вреди да се проба!

Овој колач е толку лесен за подготовка, а да не зборуваме за вкусот. За половина час добивате магично чоколадно чудо, кое дефинитивно вреди да се проба.

Состојки

Бисквит:

4 јајца
50 грама шеќер
200 грама путер
100 грама чоколадо за готвење
4 лажици брашно – по можност пченично брашно
1 прашок за пециво


Крем:

1/2 L слатка павлака за шлаг
200-250 грама чоколадо за готвење

Прелив за бисквит:

0,5 dcl млеко
рум (опционално)

Подготовка

  1. БИСКВИТ:

Изматете ги жолчките и шеќерот, додадете го растопениот путер и чоколадото, брашното измешано со прашокот за пециво и на крај снегот од белката. Печете околу 20-25 минути на 180°. Откако ќе се испече бисквитот, прелијте го со 1/2 dcl млеко со малку рум.

  1. КРЕМ:

Загрејте ја слатката павлака на оган, и додадете го чоколадото. Варете додека чоколадото целосно не се растопи. Со врелиот крем прелијте го бисквитот. Кремот е малку потенок, но не грижете се бидејќи откако ќе го ставите во фрижидер ќе се стегне. Важно е да се напомене дека тортата не треба веднаш да ја ставате во фрижидер кога е уште топла, бидејќи кремот ќе пукне или воопшто нема да се стегне.