Храна и Здравје

Сите го прашуваат рецептот за оваа сочна чоколадна торта со сирење и вишни, а ние го имаме

За бисквитот ќе ви требаат од состојките:

130 гр путер
150 гр чоколадо
140 гр џем од цреши
150 гр кафеав шеќер
50 гр какао
80 гр обично брашно
половина прашок за пециво
3 јајца.

На пареа растопете ги путерот и чоколадото, па додадете ги џемот и шеќерот. На крај во смесата просејте го брашното со прашокот за пециво и какаото. Нежно изматете ги јајцата со миксер и додајте ги во чоколадната смеса. Потоа почнете да го подготвувате кремот, а во меѓувреме подгответе ги црешите кои ќе ги додадете во колачот.

За кремот подгответе:

250 гр маскарпоне или друг крем
100 гр шеќер
2 јајца
2 лажици густина.

Измешајте ги сите состојки за кремот, а потоа истурете една третина од смесата за бисквити во калап за печење обложен со хартија, намачкајте го со половина од кремот, па врз кремот ставете ги црешите и нежно притиснете ги надолу. Постапката повторете ја со другата третина од смесата со бисквити, другата половина од кремот и преостанатите вишни и на крајот додајте го последниот слој од темната бисквитна смеса.

На самиот крај колачот можете да го посипете со крупно мелени лешници и да го печете 40 до 45 минути на 180 степени. Кога ќе се испече, изладете го, исечете го на коцки и на секоја коцка ставете по една цреша.