Храна и Здравје

Еве што ќе се случи во вашето тело доколку јадете диња секој ден на празен стомак

Дињата е едногодишно тревно растение, кое припаѓа на семејството Cucurbitaceae и затоа се смета за зеленчук. Се нарекува и дина, диња, пекун, пипин и пепун. Сепак, многумина ја сметаат дињата за овошје, пишува Cajeviza.com.

Дињата потекнува од Азија и Африка. Многу е веројатно дека е пренесен во други делови на светот пред илјадници години. Старите Египќани веќе ја сметале дињата за деликатес. Старите Римјани, а секако и Грците, уживале во дињите исто како и ние денес. Првата земја каде дињите почнаа интензивно да се одгледуваат беше Франција, пред триста години.

Иако не се смета за овошје, плодовите од диња често се користат за правење компот, џем, мармалад. Дополнително се користи при подготовка на овошна салата, во егзотичните кујни се подготвува сос од салса и коцка од диња. Овој сос се служи со риба на скара и пилешко. Во Индија, зачинето кари од диња се служи со пилешко. Во пијалоците често се додаваат топчиња од диња.

Нутритивна вредност на дињата

Една порција од 150 грама диња содржи: 53 калории, 0,3 g масти, 13 g јаглени хидрати, 1,4 g влакна, 30% од дневната количина на витамин А, 78% од дневната количина на витамин Ц.

Кај некои калифорниски сорти биле измерени 100 проценти од дневните потреби на витамините А и Ц Ова вкусно овошје е богато со антиоксиданси, холин, зеаксантин и бета каротин, кои обезбедуваат заштита од голем број болести – од настинка до рак. Со оглед на тоа што 90-95% од неговиот состав е вода, таа е идеално овошје за хидратација во топлите летни денови.

Семињата, кои исто така се јадливи, содржат протеини, влакна и омега-3 масни киселини во форма на алфа-линоленска киселина.

Лековити дејства на дињата

Го регулира крвниот притисок

Диња содржи влакна, калиум, витамин Ц и холин кои го подобруваат здравјето на срцето. 

Јадењето храна богата со калиум помага да се регулира нивото на натриум, што е важно за лекување на високиот крвен притисок. 

Калиумот му помага на телото да го ослободи вишокот натриум и на тој начин го намалува покачениот крвен притисок. 

Калиумот е потребен и за регулирање на рамнотежата на водата, киселинско-базната рамнотежа и невромускулната функција, а исто така игра важна улога во преносот на електричните импулси до срцето.

Внесувањето на калиум е поврзано и со намален ризик од срцев удар и губење на мускулната маса. Овој минерал ја зачувува густината на коските и го спречува создавањето на камења во бубрезите.

Го намалува ризикот од астма

Ризиците од развој на астма се помали кај луѓето кои консумираат поголеми количини на одредени хранливи материи. Еден од нив е бета каротенот, кој се наоѓа во жолто и портокалово овошје како дињи, тикви, моркови и зелен лиснат зеленчук како спанаќ и кељ. Витаминот Ц е исто така важна хранлива материја која штити од астма, помага од губење на кислород и го намалува ризикот од алергиски реакции, а дињата го содржи во големи количини.

Го заштитува здравјето на очите

Дињата содржи хранливи материи важни за здравјето на очите – бета каротен (од кој се ослободува витаминот А), витамин Ц, лутеин и зеаксантин. Зеаксантинот е важен каротеноид кој се апсорбира во мрежницата на окото каде што делува како антиоксиданс и заштита од УВ. Неколку студии покажаа дека каротеноидите го забавуваат деструктивниот процес во мрежницата и ретиналниот пигмент што доведува до макуларна дегенерација (болест на централниот дел на мрежницата што обично се јавува кај постарите лица). Со оглед на тоа што бројни студии покажаа дека тешкиот недостаток на витамин А и Ц може да доведе до глауком и макуларна дегенерација, па дури и слепило, дињата е одличен избор за спречување или забавување на развојот на овие нарушувања.

Го регулира варењето

Дињата е лесно сварлива храна и се препорачува да се јаде на празен стомак и пред друг оброк. Добар избор е и за оние со чувствителен стомак бидејќи содржи ензими и не ја користи енергијата на телото за варење на храната. Поради изобилството на влакна и вода, спречува запек и помага во регулација на варењето, здравјето на дигестивниот тракт и исфрлањето на токсините од цревата.

Ја заштитува кожата и косата

Редовното консумирање диња е одлично за убавината на кожата и косата. Ова се должи на влијанието на витаминот А, кој е неопходен за производство на себум кој ја навлажнува кожата и косата и е неопходен за нивниот раст. Витаминот А е неопходен за чист тен, а исто така може да помогне во заштитата од УВ зраците кои предизвикуваат побрзо стареење на кожата. Покрај витаминот А, витаминот Ц е исто така важен за градење и одржување на колагенот, кој им дава структура на кожата и косата. Затоа дињата е одлична помош против брчки и предвремено стареење. Освен за храна, можете да го користите и директно на кожата и косата како маска или регенератор.

Лековити својства и консумирање на семки од диња и чај

Семките од диња особено се препорачуваат за бубрежни заболувања, особено за камења. Семките од диња имаат ефект на разладување и се идеални за летна консумација. Во Индија, мелените семки од диња се додаваат во ласи (пијалок од јогурт) и тандаи (ладно зачинето млеко), а цели семиња во слатките и халва. Овошјето, семките и маслото од семки се древна медицинска алатка за лекување на разни заболувања како кашлица, треска, паразити, стомачни, дигестивни, бубрежни и уринарни нарушувања. За искашлување се користи чај од цвет од диња.