Џем од сливи од баба! Распространет рецепт кој во секој залак го буди вкусот на детството
Бабиниот џем од сливи е нешто што го носи мирисот и вкусот на детството, полн со спомени од топлите летни денови поминати во кујната на баба.
Подготовката на овој џем е едноставна, но бара трпение и љубов кон традиционалните рецепти кои се зачувани со генерации.
Состојки:
6 кг слатки зрели сливи
600 гр шеќер
Подготовка:
За џемот, извадете ги семките од сливите па потоа пресечете ги на половина. Ставете ги во сад и посипете ги со шеќер. Добро измешајте ги и оставете ги да отстојат 1 час, па смесата префрлете ја во поголемо тенџере. Ќе ги ослободи соковите.
Оставете да зоврие, непокриено, повремено мешајќи. Гответе 10 минути, а потоа исклучете ја топлината. Се лади на собна температура. Повторете го овој чекор вкупно четири пати, а последниот пат оставете го да зоврие на пониска температура и промешајте за да не изгори.
Врелиот џем префрлете го во теглите и добро затворете ги, но не затегнувајте ги многу, бидејќи воздушните меури мора да избегаат. Ставете ги теглите во поголемо тенџере и покријте ги со 50 мл вода, а потоа оставете да зоврие и варете 15 минути.
Извадете ги теглите од тенџерето и оставете ги на собна температура 12-24 часа. Изладете го џемот и уживајте.
Овој бабински џем од сливи е совршен како намаз на леб, додаден во јогурт или како слатка нота со сирење и крекери.