Храна и Здравје

Еве колку време е потребно за да се готви пченка! Тоа може да се направи за 40 или 15 минути – Зависи само од овие две работи!

Постои огромна разлика помеѓу готвењето млада и постара пченка. Еве што треба да направите за да постигнете совршен вкус.

Готвењето пченка може да биде различно, во зависност од видот на пченката и начинот на подготовка. Младата, млечна пченка ќе се готви побрзо од постарите, позрели, а важна улога игра и дали користите обично тенџере или шпорет под притисок.

Пред да започнете со готвење, важно е да ја исчистите пченката од лисја и свила. Потоа ставете ги кочаните во сад, покријте ги со вода за да бидат целосно потопени и додадете неколку листови кои сте ги извадиле – така дополнително ќе го збогатите вкусот.

Ако користите шпорет под притисок, младата пченка ќе биде готова за 15-20 минути, додека постарата пченка може да потрае околу 40 минути, па дури и подолго, во зависност од возраста на кочаните.

Готвењето пченка во обично тенџере бара повеќе трпение – процесот може да трае околу два часа.

Друга корисна тајна: не додавајте сол пред или за време на готвењето, бидејќи тоа може да ги направи зрната цврсти. Посолете ги непосредно пред сервирање, доколку сакате посолен вкус.