Храна и Здравје

Се вели дека оваа молекула го спречува стареењето, многу ѕвезди ја користат, а докторот објаснува колку е безбедна

Експерт зборува за нејзиното влијание.

Сите сакаме да бидеме вечно млади и здрави, но секако тоа е невозможно. Кога ќе достигнеме одредена возраст, со сите сили се бориме да останеме млади и во душата и во „телото“, па прибегнуваме кон разни начини за да го успориме стареењето.

Во светот, една молекула стана хит, тоа е NAD+, а тоа е поради нејзините наводни способности против стареење.

Што е NAD+?

Нејзиното целосно име е никотинамид аденин динуклеотид и е едно од најинтересните откритија во последните години. Оваа молекула игра важна улога во процесите како што се стареењето, енергетскиот метаболизам и поправката на ДНК и се верува дека може да го забави стареењето. Таа е присутна во секоја жива клетка на сложени организми и без неа човечкиот живот би престанал да постои.

Во ова веруваат и познатите ѕвезди како Гвинет Палтроу, која секако води сметка како се храни и колку здраво води здрав живот, како и Хејли Бибер и Кортни Кардашијан.

– Прво, да ги разјасниме концептите на ензим и коензим. Ензимите се протеини кои се превиткуваат во „активна“ конфигурација која им овозможува да врзат други молекули, забрзувајќи одредени хемиски реакции во телото. Честопати тие не можат сами да го изведат ова забрзување, па ензимите бараат кофактори за да функционираат – рече Себастијан Орлиќ, доктор по историја по инженерска хемија и фитнес инструктор, додавајќи:

– Како NAD+ функционира како ензимски кофактор зависи од специфичниот ензим. Прво, помага да се катализираат „редокс“ реакции со прифаќање електрони од други молекули, редуцирајќи се во процесот и формирајќи го соединението NADH. Намалувањето на NAD+ во NADH е критично за голем број системи и патишта поврзани со метаболичко регулирање и енергетска хомеостаза, важни параметри на нашето здравје и изгледи за здрава долговечност – рече експертот.

Како стареењето влијае на нивото на NAD+ во телото?

– Голем дел потекнува од гените, одржувањето на митохондријалната функција и оптималниот одговор на клеточниот стрес. Неговото ниво се намалува за време на стареењето бидејќи телото природно произведува помалку од него. Структурното оштетување на ДНК се зголемува со возраста и е поврзано со прогресијата на неколку негативни здравствени состојби поврзани со стареењето. Како што се случува оштетување на ДНК, така се зголемува и „побарувачката“ за NAD+, рече д-р Орлиќ.

Тој се осврна и на фактот дека се повеќе познати луѓе го користат.

– Се зема интравенски, но може да се зема и како додаток. Направено е истражување на животни и има малку податоци добиени од истражувања на луѓе – рече тој и додаде дека најдобро е да се храниме здраво и дека тоа се темелите за добар живот.