Храна и Здравје

Пинџур- оваа тајна состојка ќе ве натера да го засакате

Пинџур е традиционален балкански специјалитет, кој обично се прави од печени пиперки, домати и лук. Ова вкусно јадење обично се користи како прилог или намаз, а често се служи со месо или леб.

Пинџур е многу популарен во земјите од поранешна Југославија, а повеќето домаќинки имаат свој „таен“ рецепт за пинџур, па затоа постои верзија со модар патлиџан, со или без оцет, со или без лути пиперки итн… Денес, сепак, ви пренесуваме верзија дека крие една посебна состојка, а тоа е – кромидот!

Неговата зачинета и слатка арома ќе му даде посебен шмек и карамелизиран вкус на вашето пинџу, за што секој ќе побара рецепт. Еве како можете да го подготвите дома:


Состојки:

2 кг црвени пиперки (најдобри се рогови)
1 кг домати
1 главица кромид
4-5 чешниња лук
100 мл сончогледово масло
Сол по вкус
Бибер по вкус
1-2 лажички шеќер (по избор, за да се балансира киселоста)

Подготовка:

Измијте ги пиперките и печете ги на скара или во рерна (на 220°C) додека кората не поцрни и не пукне. Ставете ги во пластична кеса или сад со капак на пареа, за полесно да се чистат.
Излупете ги доматите и исечете ги на коцки.
Откако ќе се изладат пиперките, извадете ја кората, извадете ги семките и ситно исечкајте ги.
Кромидот и лукот ситно исечкајте ги.
Загрејте го маслото во голема тава, додадете го кромидот и пропржете го додека не стане проѕирен. Потоа додадете го лукот и пржете уште една минута.
Додадете ги подготвените пиперки и доматите. Сè убаво измешајте, па варете на средна температура, повремено мешајќи додека смесата не стане густа (околу 1,5 до 2 часа).
На крај додадете сол, бибер и шеќер по вкус.
Истурете го пинџурот во чисти тегли додека е уште топол, херметички затворете и оставете да се излади. Да се ​​чува на темно и ладно место. Уживајте во овој вкусен намаз!