Храна и Здравје

8 импресивни здравствени придобивки од црешите: Омилено овошје на многумина и со добра причина

Богати со антиоксиданси и хранливи материи, црешите можат да ви помогнат да спиете подобро и да трчате побрзо! Црешите се омиленото овошје на многумина и со добра причина. Ова мало, но моќно овошје е преполно со витамини, минерали и антиоксиданси. Затоа, не е ни чудо што се сметаат за суперхрана!

Тие се борат со воспаление и болести

Црвените цреши ја добиваат својата богата боја од антоцијаните и се богати со полифеноли како флавоноиди. Овие фитонутриенти или растителни хемикалии имаат антиоксидантни својства.

Антиоксидансите штитат од воспаленија и се борат со слободните радикали, кои можат да предизвикаат оштетување на клетките и да придонесат за развој на хронични болести како што се рак, дијабетес и срцеви заболувања. А црешите содржат моќни антиоксиданси како витамин А, бета-каротен, витамини Ц и Е.

Еден преглед на повеќе студии покажа дека јадењето најмалку 45 цреши секој ден може да помогне да се намали воспалението предизвикано од слободните радикали.

Придонесуваат за помирен сон

Истата студија покажа дека киселите и слатките цреши помагаат да спиете подобро благодарение на високото ниво на мелатонин, хормон кој помага во регулирањето на циклусот сон-будење.

Овие хемикалии му помагаат на вашето тело да произведе мелатонин, аминокиселина која го зголемува серотонинот, хормонот на среќата и задоволството.

Ги смирува болните мускули

Студиите на тркачи на долги патеки покажуваат дека црешите и сокот од цреша можат да го намалат воспалението и да ги смират болките во мускулите после тренинг.

Друга студија покажа дека конзумирањето на додаток во прав направен од цреши го подобрува вежбањето и перформансите на издржливост кај тркачите. Во студијата, натпреварувачите земале додаток десет дена пред полумаратон и имале 13 отсто побрзо време на завршување на трката од оние кои земале плацебо. И потоа почувствуваа помала болка.

Тие ја спречуваат и ублажуваат болката од артритис

Секој четврти човек со гихт консумира цреши, додека сокот или екстрактот од ова овошје го намалуваат ризикот од болно избувнување на гихт. Според една студија од 2017 година, акумулацијата на урична киселина предизвикува воспалителен артритис, што може да направи вашите прсти и другите зглобови да се чувствуваат како да „горат“.

Тие го штитат срцето

Една чаша свежи цреши има 260 милиграми калиум, многу малку натриум и големи количини на растителни стероли (фитостероли). Храната богата со калиум и со малку натриум, која се јаде во умерени количини, може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и да го намали ризикот од срцеви заболувања.

Го подобруваат нивото на шеќер во крвта

Црешите се овошје со низок гликемиски индекс. Црешите содржат и влакна во својата „кожа“ поради што побавно го зголемуваат шеќерот во крвта. Затоа ова овошје е совршено лекување за луѓето со дијабетес.

Го намалуваат ризикот од рак

Знаеме дека урамнотежената исхрана со многу свежо овошје и зеленчук може да помогне да се намали ризикот од разни видови на рак. Високите количини на антоцијанин и мелатонин во црешите штитат од оштетување на клетките кои предизвикуваат рак. Исто така, докажано е дека црешите имаат биоактивни соединенија, хемикалии кои можат да помогнат во спречување на рак.

Тие лесно се додаваат во исхраната

Црешите се разноврсни и неверојатно вкусни. И слатките и киселите сорти одлично се комбинираат со многу намирници. Дополнително, сродните производи како што се сувите цреши, прав од цреша и сок од цреша прават интересни додатоци на многу рецепти.