ПопуларноХрана и Здравје

Кои се најздравите меса за конзумирање според нутриционистите?

Ако сте класичен месојад, веројатно нема да се согласите со нутриционистите кои советуваат да избегнувате црвено месо!

Исхраната игра клучна улога во одржувањето на здравјето на срцето, а изборот на вистинскиот тип на месо може значително да влијае на превенцијата од кардиоваскуларни болести. Според нутриционистот и диететичар Крутика Нанавави, некои видови месо се особено корисни за здравјето на срцето.

Лососот, скушата, сардините и пастрмката се истакнуваат како одличен избор поради нивната висока содржина на омега-3 масни киселини. Докажано е дека овие видови риби го намалуваат воспалението, го намалуваат крвниот притисок и го намалуваат ризикот од срцеви аритмии.

Тие исто така помагаат во намалување на нивото на триглицериди во крвта, што е клучно за одржување на кардиоваскуларното здравје. Се препорачува да се јаде мрсна риба неколку пати неделно за одржување на здравјето на срцето.

Пилешкото, мисиркиното и белата риба се исто така меѓу видовите на месо препорачани од експертите поради нивното пониско ниво на заситени масти во споредба со црвеното месо. Покрај обезбедувањето висококвалитетни протеини, овој вид месо содржи и есенцијални хранливи материи како ниацин и селен.

Ниацинот помага во контролата на холестеролот, додека селенот делува како антиоксиданс. Белата риба, од друга страна, има помала содржина на масти од другите извори на протеини и обезбедува посна опција за внес на протеини.

Исто така е богат со хранливи материи како селен и јод кои го поддржуваат срцето.

Со оглед на важноста на овие видови месо за здравјето на срцето, важно е да се грижиме за исхраната за да го намалиме ризикот од кардиоваскуларни заболувања.