ПопуларноХрана и Здравје

Дали веганската храна го зголемува ризикот од срцеви заболувања?

Сакате да го намалите ризикот од развој на хронични болести и да живеете подолго додека и помагате на планетата?

Јадете храна од растителна основа, велат експертите. Но, тоа не значи дека можете да ја наполните чинијата со помфрит, замрзната пица од зеленчук, крофни и други десерти.

Таквата ултра-обработена веганска храна не е без ризици, предупреди диететичарот Дуан Мелор.

„Само затоа што нешто е означено како растително не значи дека е здраво. Многу храна која не содржи производи од животинско потекло, вклучувајќи бисквити, чипс, слатки и безалкохолни пијалоци, технички се на растителна основа, но не се сметаат за клучен дел од здрава исхрана“, рече тој.

Уште повеќе, јадењето брза храна од растителна основа драматично го зголемува лошиот холестерол и хипертензијата и може да доведе до поврзани срцеви заболувања и рана смрт, според новата студија што авторите ја нарекуваат „прва“ која покажа дека ултра преработената растителна храна е поврзана до зголемен ризик од кардиоваскуларни болести.

Консумирањето на растителни производи може да биде корисно, да делува како заштита од здравствени проблеми или може да претставува ризик – се зависи од степенот на преработка на таа храна, вели една од авторките на студијата, Рената Леви, истражувач на Универзитетот во Сао Паоло во Бразил.

Јадете свежи и замрзнати минимално обработени билки

Ултра-обработената храна е подложена на повеќе индустриски процеси, а на неа се додаваат средства кои влијаат на промената на бојата, мирисот, вкусот и текстурата.

Храната од оваа категорија е формулирана да биде исклучително вкусна за човечкото непце и често е исклучително погодна и бара малку или никакво време за подготовка.

„Адитиви и индустриски загадувачи присутни во оваа храна може да предизвикаат оксидативен стрес и воспаление, дополнително влошувајќи ги ризиците“, додаде вториот автор на студијата, Фернанда Раубер.

Според истражувањата, ултра преработената растителна храна го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести за 5%, а раната смрт за 13%. Заклучокот на истражувачите, објавен во списанието The Lancet Regional Health – Europe, гласи: „Јадете свежи и замрзнати минимално обработени растенија“.