Храна и Здравје

Дерматолозите предупредуваат за три намирници кои го забрзуваат стареењето

Стареењето е неизбежен дел од животот, но нашата исхрана може да влијае на тој процес, позитивно или негативно. За жал, одредена храна може да го забрза стареењето.

Дерматолозите, др. Елејн Ф. Кунг, д-р. Адриен О’Конел и сор. Симран Сети, и докторот и естетскиот дерматолошки хирург др. Надир Кази и експертот за нега на кожа Робин Њумарк предупредија на три намирници кои треба да ги избегнуваме за да го спречиме предвременото стареење.

Полномасен путер и маргарин

Научните истражувања покажуваат дека храната влијае на производството на маснотии на нашата кожа, тврди др. Кунг. „Млечните производи, вклучително млекото и протеинот од сурутка, го зголемуваат ИГФ-1, што предизвикува помрсна кожа“, изјави таа за SheFinds. Иако внесувањето доволно витамин Д и калциум секој ден е од суштинско значење за вашето целокупно здравје, Др. О’Конел предупредува дека прекумерното консумирање млечни производи може да предизвика кожата да изгледа мрсно, што може да ги затне порите и да предизвика акни.

Њумарк се согласува, наведувајќи: „Маргаринот е една од намирниците што треба да ја избегнувате ако сакате да спречите брчки и сува кожа. Често се прави со делумно хидрогенизирани масла, кои се едни од најчестите транс масти“.

Тој додава дека транс мастите придонесуваат за срцеви заболувања и можат да го забрзаат процесот на стареење на кожата.

„Транс-масните киселини ја прават кожата почувствителна на ултравиолетово зрачење, што може да предизвика оштетување на еластинот и колагенот во кожата“, објасни таа. Освен тоа, вели тој, маргаринот може да предизвика хронично воспаление кое го забрзува создавањето на брчки.

Чипс

Хидратацијата и навлажнувањето на кожата се неопходни за здрав тен и грациозно стареење. Значи, со исклучително високо ниво на сол, чипсот не е корисен за хидратација на кожата.

“Поради осмотскиот притисок, солта ја извлекува водата од клетките, што доведува до сува кожа. Чипсот е познат по високата содржина на сол, а содржи и значително количество шеќер”, објаснува др. Сети.

Кога има вишок сол и гликоза во телото, продолжува Сети, тој се поврзува со колаген и еластин, протеините кои ѝ даваат на нашата кожа цврстина и еластичност. „Зголемениот внес на шеќер и сол ги стврднува протеините на кожата, правејќи ја вашата кожа послаба, потенка и помалку хидрирана“, предупредува др. Сети.

Бел леб

Рафинираните јаглехидрати може да се најдат во многу популарна преработена храна, вклучувајќи го и белиот леб. Јадењето на тој вид на храна, објаснува др. Qazi, може да го стимулира производството на себум. Себум е масна супстанција која нашето тело природно ја произведува за да ја хидрира и заштити кожата.

„Премногу себум може да предизвика кожата да изгледа мрсно, да ги направи вашите пори да изгледаат поистакнати, па дури и да ја зароби мртвата кожа во порите, што доведува до акни и митесери. лесно се вари во нашите тела, создавајќи верижна реакција како домино ефект“, додаде тој.

Кога рафинираните јаглехидрати се варат, тие предизвикуваат значителни скокови на инсулин. д-р. Кази заклучува дека скоковите на инсулин предизвикуваат ослободување на одредени хормони во нашето тело кои можат да го зголемат производството на маснотии во кожата и да придонесат за создавање на брчки.