Храна и Здравје

Изматени, варени или пржени јајца? Ова е најздравиот начин на подготовка

Јајцата се вкусен и здрав извор на протеини кои многу луѓе го сакаат и можат да се подготват на различни начини.

Јадењата со јајца содржат многу витамини, минерали и хранливи материи кои му се потребни на нашето тело. На пример, пилешките јајца содржат многу протеини кои лесно се варат, но немаат јаглехидрати.

Според истражувањето на научниците од Универзитетот во Тексас, јајцата можат да бидат дел од речиси секоја диета, доколку човек не е алергичен на нив.

Јајцата пржени на масло не се сметаат за здраво јадење, особено ако ги пржите премногу. Таквата храна го зголемува нивото на холестерол во крвта. Колку повеќе пржете јајца, толку повеќе канцерогени и други штетни материи ќе содржат.

Варените јајца се поздрави, но колку подолго ги готвите, толку помалку хранливи материи ќе имаат. Ако по лупењето на лушпата остане зелена трага на жолчката, тоа значи дека јајцето изгубило многу важни микроелементи.

Затоа е најдобро да се јадат матени јајца кои најчесто се подготвуваат без масло или со малку маслиново масло.