Храна и Здравје

Како што старееме, треба да јадеме повеќе храна која го забрзува метаболизмот. Еве ги најдобрите опции

ВЛАКНАТА се суштинска хранлива материја која игра важна улога во правилното функционирање на дигестивниот систем, како и во целокупната благосостојба.

Покрај дигестивните придобивки, диетата богата со влакна може да помогне во зајакнувањето на вашиот метаболизам. На храната богата со влакна и е потребно подолго време за варење, што може да го продолжи чувството на ситост и да го намали вкупниот внес на калории.

Нутриционистката Лиза Ричардс и здравствениот тренер Џоана Вен открија за She Finds неколку од најдобрите опции за храна што треба да ги јадеме секој ден додека старееме. Освен што се здрави, тие го забрзуваат и метаболизмот.

Овесна каша

За овесната каша, Ричардс истакнува дека содржат растворливи влакна кои создаваат супстанца слична на гел во дигестивниот систем, забавувајќи го варењето и промовирајќи чувство на ситост. Ова помага да се регулира нивото на шеќер во крвта и спречува енергетски падови, одржувајќи го метаболизмот стабилен.

Бавното варење на храната богата со растителни влакна го зголемува чувството на ситост, што доведува до поддршка на вашиот метаболизам. Ричардс препорачува да загреете сад со овесна каша според упатствата и да го додадете вашиот прелив по избор. Тој, исто така, истакнува дека можеме „да ја зголемиме содржината на влакна со додавање на бобинки, чиа семе или лажица мелено ленено семе“.

Чиа семиња

Чиа семките се токму храната која се наоѓа на листата. Како што објаснува Ричардс, чиа семките се „преполни со влакна и есенцијални омега-3 масни киселини. Кога се натопени во течност, тие формираат конзистентност слична на гел, се шират во стомакот и промовираат чувство на ситост. Ова може да помогне во контролата на апетитот и напорите за губење на тежнина“.

Бобинки

Ричард тврди дека има различни придобивки од јадење бобинки за појадок за подобрување на метаболизмот. Од малини, капини и боровинки до јагоди, Ричард истакнува дека бобинките „содржат и растворливи и нерастворливи влакна, кои го помагаат варењето и промовираат здрави црева. Високата содржина на вода во бобинките исто така придонесува за нивната ситост“.

Тој додава дека смути се одличен начин за комбинирање на повеќе видови бобинки одеднаш, а можете да додадете и грст спанаќ или кељ за дополнителни влакна, пренесува She Finds.

Авокадо

„Вклучувајќи го авокадото за појадок, како на пример во смути или тост од цело зрно, додава кремаст и ситост. Здравите масти во авокадото исто така можат да помогнат во регулирањето на апетитот и да помогнат во слабеењето“, истакнува Ричардс. Мононезаситените масти во авокадото помагаат да се зголеми потрошувачката на енергија на телото после оброк, што може да го зајакне метаболизмот.

Јаткасти плодови

Јаткастите плодови се здрава ужина која нуди неверојатна количина на хранливи материи кои го подобруваат метаболизмот, вклучувајќи здрави масти, магнезиум, витамин Б6 и многу повеќе. Оваа суперхрана е секогаш одличен избор за грицкање помеѓу оброците.

Вен тврди дека „јаткастите плодови како бадемите или оревите содржат здрави масти и влакна кои работат заедно за да го намалат лошиот (ЛДЛ) холестерол додека го промовираат производството на добар холестерол (ХДЛ). Покрај тоа, тие можат да го намалат воспалението, ризикот од дијабетес и срцеви заболувања и секако да го поддржат здравото слабеење обезбедувајќи долготрајна ситост. Една шака јаткасти плодови дневно е совршена закуска.

Јаболка

Вен објаснува дека јаболката имаат „природни антиоксиданси кои можат да помогнат да се намали воспалението во телото за подобар метаболизам на храната“. Јадењето на ова овошје може да го поддржи здравјето на срцето со намалување на холестеролот, намалување на оксидативниот стрес и подобрување на здравјето на цревата, што може да направи голема разлика кога станува збор за губење на тежината.